7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Miért fontos a szervezet számára a kollagén?

A kollagén a szervezet kötőszöveteinek kulcsfontosságú építőeleme, úgy is tekinthetünk rá, mintha egy ragasztó lenne, ami összetart és a ruganyosságért felel.

Ez a fehérje nagyrészt az állati eredetű bőrben, porcokban található, kisebb részben halakban, tojásban és néhány zöldségfélében. Mivel a modern kori táplálkozási szokásokból hiányzik több olyan étel - pacal, kocsonya, körömpörkölt -, ami természetes módon biztosítja a kollagént, ezért szükséges a pótlására odafigyelni. 

Miért van szükség kollagénpótlásra?

A kollagén a szervezetünkben előforduló fehérjék közel egyharmadát adja, fontos szerepe van a kötőszövetek, inak, ízületek egészséges működésében. A zavartalan mozgásért a csontozaton, izmokon kívül a tökéletes állapotú inak is szükségesek. Enélkül sem a napi aktív tevékenységek, sem az aktívan végzett sport nem lehetséges. 

A kalcium a fő összetevője az egészséges csontozatnak, azonban a kollagén nyújtja ehhez a megfelelő keretet. Részben segíti a kalcium felszívódását, részben gyulladáscsökkentő hatása miatt szükséges a pótlásra gondolni. 

Az étrend-kiegészítőként ismert termékek nem gyógyszerek, így a helyes táplálkozás, kiegyensúlyozott életmód fontossága mellett pótlásként lehet őket igénybe venni. 

A kollagén hatása az ízületekre

Magas minőségű kollagén fogyasztása - természetes módon és étrend-kiegészítésként is - pozitívan hat az ízületekre. Ezenfelül fontos szerepe van az izmok növekedésében is, sportolók és aktív mozgást végzők számára a sérülések utáni regenerálódást is segíti.

A táplálkozással bevitt kollagén jó hatással van az ízületi megbetegedésekre, segít sérülések megelőzésében, mivel az erős csontok és inak az ízületeket is védik. Stabil csontozattal, rugalmas ízületekkel és aktív életmóddal sokáig fenntartható a test könnyed mozgékonysága. 

Gyönyörű bőr és a kollagén összefüggése

A bőr rugalmassága, a kötőszövetek egészséges működése a fiatal szervezet számára természetes, ilyenkor még könnyen megy a sejtszintű regenerálódás is. Idősebb korban a kollagénvesztés miatt a bőr öregedése elindul, azonban pótlással lassítható ez a folyamat.

A feszes és egészséges bőrszövetekhez a kollagén fogyasztásán kívül nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Ez segíti a hidratáltságot, a gyulladt bőr is könnyebben tisztul. Legjobb, ha ez is természetes módon történik, ásványvíz, jó minőségű csapvíz és gyógynövényteák fogyasztásával. 

A kollagén pótlása a hölgyek esetében gyakran hiúsági kérdés is, hiszen elegendő mennyiségű és minőségű kollagénbevitellel elkerülhető a mélyebb ráncok kialakulása. A szövetek rugalmasságának megőrzése az egészséges bőr szépsége mellett a feszessége miatt is fontossá válik.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok