19 °C, Budapest
19 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Szombat
26°
2022.08.17. szerda, Jácint
filter.hu filter.hu

Nagyot álmodott a mérnök, és milyen jól tette!

Álljon itt egy mese a vállalkozó kedvű mérnökről, aki álma megvalósításával környezetbarát és hosszú távú elemeket alkotott.

Amiből soha nincs otthon elég

Mi az, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, de sosem elég belőle? Bár alig észrevehető részei az életünknek, de elemek nélkül sok kényelmetlenség érne minket. A távirányító, az egér és billentyűzet, a lázmérők, az elemlámpák, a mérlegek, a szórakoztató elektronikai cikkek vagy épp a játékok, de még a folyékony szappan és kézfertőtlenítő adagolók használatához is egyaránt szükségesek a minőségi elemek.

Mivel szinte minden háztartásban fogyóeszköz, nem elhanyagolható a környezetvédelmi hatása sem. Az említett mérnök pedig épp azt tűzte ki vállalkozása egyik céljául, hogy ezeket az elemeket környezetbarátra fogja gyártani.

Mindennapi bosszúságok a rossz minőségű elemek miatt

Ugye a legtöbbünknek ismerős a helyzet, amikor egy-egy ajándékozás során a gyereknek szánt ajándékok csak úgy eszik az elemet? Egy idő után pedig működtetni már többe kerül a játékot, mint amennyibe egyáltalán került. Történetünk hősének, Lee Zijiangnak nem pont a játékokkal, hanem épp az elemlámpával gyűlt meg a baja, amely során úgy döntött, hogy saját elemeket és akkumulátorokat fejleszt ki. Célja pedig nem más volt, mint hogy olyan terméket gyártson, amelyet nem kell pár óra használat után a szemétbe dobni. Károsítva ezzel a környezetet és persze a pénztárcát is.

Lee Zijang elhatározása

Lee egy sikeres karrier közepén, vezető mérnökként dolgozott a korábbi kínai fizika kutatóintézetben. 1997-ben üzleti útra indult, egy kisvárosban szállt meg éjszakára egy szállodában. Fontos találkozója volt másnap, amelyhez a szerződéstervezetet este szerette volna átolvasni. Ám épp aznap volt a szállodában áramkimaradás, így zseblámpa fényénél kellett dolgoznia. Azaz csak dolgozott volna, hiszen a zseblámpában lévő elem nagyon hamar lemerült. A sötétségben ülve mérgében jött az elhatározás, hogy olyan elemeket fog gyártani, amelyek hosszú távon is működnek, és ezeket elterjeszti az egész világon. 

A következő év a gondos tervezésről szólt, majd amikor kész lett a tervekkel, Shenzhenben nyitotta meg gyárát, feladva addigi biztos állásást. Kitartott még annak ellenére is, hogy a családja és a barátai próbálták lebeszélni a merész tervről. Így végül megalapította saját márkáját, amely már 23 éve töretlenül biztosítja az egyensúlyt a technológia és a tudomány között. 

Mára már egy több mint 500 főt foglalkoztató, és 28.000 m2-es területen elhelyezkedő gyár tulajdonosa, amely a nemzetközi piacokon is megállja a helyét hosszú élettartamú alkáli, nagy teljesítményű szén-cink és lítium elemeivel és környezetbarát újratölthető akkumulátoraival.