15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
13°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Összetett, vezérkulcsos, valamint főkulcsos lakatrendszerek

Sok olyan helyzet lehet, amikor valaki lakatot szeretne vásárolni. Amikor azonban a vásárlás célja valamilyen nagyobb rendszer kiszolgálása, például raktárakat használó webáruházak vagy szállítmányozással foglalkozó cégek igényeinek megoldása, akkor gyakran előfordul, hogy az egy kulcs egyenlő egy lakat egyenletet bonyolítani szükséges annak érdekében, hogy optimális megoldás találjanak.

Lakatrendszerek főbb típusai

Minden lakathoz illik egy kulcs - ez eddig egyszerű. Lehet egy lakathoz több kulcs, amikor eleve ilyen opcióban vásárolunk, illetve további kulcsokat másoltatunk meglévő lakatunkhoz. Ugyanakkor az is megvalósítható, hogy több lakathoz egy kulcs tartozik. A kulcsot természetesen ebben az esetben is lehet eleve több darabot vásárolva vagy később másoltatva sokszorozni, de itt mindegyik lakatot ugyanaz a kulcs fogja nyitni. Ezek a legegyszerűbb lehetőségek, amelyek megvalósíthatóak. Ezeknél azonban bonyolultabb rendszerek is szükségessé válhatnak.

Főkulcsos lakatrendszer

A főkulcsos lakatrendszer olyan lakatokból áll, amelyek közül minden egyes lakathoz tartozik egy saját kulcs. Ez a rendszer attól lesz főkulcsos, hogy van egy olyan kulcs is, ami képes az összes lakatot kinyitni. Ez hasznos lehet, ha a lakatok mögött lévő tartalmakat egyes személyek vagy kisebb csoportok kezelik, de emellett szükséges egy olyan opció is, hogy extrém esetekben nyitható legyen mindegyik lakat. Ez több olyan helyzetben is fontos lehet, amikor a lakatok általános nyithatóságának bizonyos helyzetekben meg kell valósulnia. Nem csak vállalati körülmények mellett lehet ez fontos, hanem például az iskolákban, ha minden szekrényt ki kell üríteni például Covid-19 miatti fertőtlenítés miatt, az elrendelt iskolabezárás alatt. Rengeteg helyzetben jelenthet komoly előnyt a főkulcsos lakatrendszer.

Vezérkulcsos lakatrendszer

A főkulcsos lakatrendszernél némileg bonyolultabb a vezérkulcsos lakatrendszer. Ebben is vannak egyrészt a lakatok, amelyek mindegyikéhez van egy kulcs, amelyik képes nyitni azt. A köztes szinten vannak olyan kulcsok, amelyek ezek közül a lakatok közül tudnak meghatározott számú lakatot nyitni és zárni. S itt is van egy olyan kulcs, amelyik az összes lakathoz jó, mert mindegyiket nyitja. Ez a rendszer hasonló az előbbihez, csak beiktat egy köztes szintet, amellyel lehetőségében áll meghatározni, hogy mely jogosultságok pontosan kinek járnak. 

A fent részletezett rendszerek természetesen tovább variálhatóak azzal, hogy a kulcsok száma bővíthető minden egyes szinten, egyrészt egy komolyabb befektetésnél a biztonság és pótkulcs jelentősége is megnő, másrészt több olyan személy is lehet, aki az adott lakathoz vagy lakatokhoz illetékes lehet. 

Alapvetően egy lakathoz valóban egyetlen kulcs készül, de az 1kulcs.hu-nál a bemutatott lakatrendszerek bármelyike kivitelezhető, amennyiben igény és persze megrendelés érkezik rá. Bátran használjuk a fantáziánkat, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, milyen rendszer támogatná megfelelően cégünket, munkánkat, lehetőségeinket!