6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Babakelengye – ami nem hiányozhat

Mikor a kisbaba még a pocakban cseperedik, a boldog szülők már szorgalmasan készítik elő számára a megfelelő kis „fészket”. Készítik és berendezik a babaszobát, beszerzik a szükséges felszerelést, azaz babakelengyét vásárolnak.

Érdemes ezt a tervezési folyamatot jól átgondolni, időben elkezdeni és lépésről lépésre beszerezni a kisebb-nagyobb eszközöket. Igazán élvezetes a picurka tárgyak között válogatni, elképzelve, hogyan tölti majd édes babánk élete első hónapjait ezen tárgyak között és ruhácskákban. 

A biztonságos babaszobában

Az újszülött babának is saját ruhái és tárgyai vannak, ezeket külön kell tárolni. Érdemes külön szekrényt és pelenkázószekrényt venni pelenkázólappal. Praktikus az állítható magasságú, a babával növő ágy. A matrac, minimum három gumis lepedő és a matracvédő alapfelszerelés az ágyneműszettel és a külön takaróval. Egy kényelmes szoptatós fotel nagyon hasznos, főleg, ha már nagyobb a kisbaba. A babafészek az anyaméh biztonságát jelenti az újszülötteknek. A bébiőr és a légzésfigyelő pedig a szülőknek.

Ha kimerészkedünk

Többfunkciós babakocsira szükség lesz. A legjobb, ha a vázon cserélhető elemeket egymás után tudjuk megrendelni, megvásárolni. Célszerű a mély babakocsi elemet és az autós hordozót megvenni először és a tartozékokat: esővédőt, szúnyoghálót, napernyőt. Nagy szolgálatot tehet egy hordozókendő. Pelenkázótáska és -alátét nélkül nem érdemes egy kisbabával távolabbra elindulni. Az utazóágy opcionális. Ha már nagyobb a baba, nagy segítséget jelent, ha utazni szeretnénk. 

Babaápolás

A legtöbb kórházban megtanítják a kismamákat a babaápolás alapjaira. Mégis az első fürdetés örök emlék marad. Egy babakád állvánnyal segít, hogy ne kelljen nagyokat hajolni. A vízhőmérő nagyon fontos, nehogy túl forró legyen a víz. A fürdetőszer, a sampon és a popsikrém illeszkedjen a baba érzékeny bőrének igényeihez. Legalább három fürdőlepedő kell majd, valamint egy szivacs és lekerekített végű olló a kis körmök biztonságos lenyisszantásához és egy puha hajkefe is a finom hajtincsekhez.

Orrszívóra, lázmérőre is szükség lesz, valamint pelenkára és nedves törlőkendőre is. A bevásárlólistán szerepel még majd: a 70%-os alkohol, fültisztító pálca, vitaminok és egyéb gyógyszertári készítmények. 

Etetéshez és öltöztetéshez

Praktikus a mellszívó és a cumisüvegszettek. Fontos még egy sterilizáló és a cumisüvegmosó kefe.

A babaruhák közt órákig lehet önfeledten válogatni. Talán ez a legélvezetesebb a babakelengye-vásárlás édes időszakában. A legfontosabb beszereznivalók: rugdalózók, harisnyák, hosszú és rövid ujjú body-k, sapkák, napozók, hálózsák, tipegők vagy rugdalózók, cipzáras felső, kabát vagy overál, bundazsák.

Vegyünk több méretet, de ne sokat! A babák igen gyorsan nőnek. Van, hogy „átugranak” egy-egy méretet. Így az élvezetes válogatás a babaruhaosztályokon továbbra is édes perceket jelentenek majd.

 

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok