14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A piaci hangulat radikális változásai – hogyan hozd ki belőle a legtöbbet?

A 2020-as évet a radikális változások és folyamatos meglepetések jellemezték: a világjárvány kezdetével szinte mindenkinek felborult az addig megszokott életvitele, és hozzá kellett szoknia egy teljesen új szituációhoz. Ugyanez volt jellemző a tőzsdepiacra is: a piaci hangulat nagyon pozitív volt az év elején, rekordokat döntöttek a tőzsdén a részvények árai. Ezt egy erős zuhanás követte februárban, amikor a DOW index több, mint 1100 pontot esett egy nap alatt, új történelmi negatív rekordot döntve.

A piaci hangulat is megváltozott ezzel együtt, sokkal borúsabbra fordult a piac a pandémia kezdetével. A tavaszi lezárások és restrikciók után nyárra ismét fellendült a piac, augusztusra a DOW és az S&P 500 történelmi csúcsot döntött, majd őszre újra visszaesett: a koronavírus pandémia kezdete óta 2020 októbere volt a legrosszabb hónap a piacon. Az elemzők 2021 elejére korrekciót várnak, azonban optimistán tekintenek alapvetően az év további részére. Mindebből látható, hogy a piaci hangulat napról napra változhat, és erre befektetőként nem egyszerű felkészülni. Vannak azonban tippek, amik segíthetnek ebben: ilyen például a CFD kereskedés, a befektetési indexek, és a piac folyamatos figyelése.

 

Először is érdemes lehet tisztázni, hogy mit is takar a piaci hangulat. A piaci, vagy más néven befektetői hangulat a befektetők általános hozzáállását takarja egy adott értékpapírhoz, részvényhez vagy a teljes pénzügyi piachoz. A piaci szereplők optimizmusa vagy pesszimizmusa leginkább az általános ártrendekben nyilvánul meg: a hangulat befolyásolja a keresletet és a kínálatot is, és ezáltal kihatása van az árakra. Optimista hangulat figyelhető meg a bika piacnál, pesszimista a medve piacoknál. 2021 eleje negatívabb piaci hangulattal indult, azonban a befektetők optimisták, növekedést vízionálnak az év hátralevő részére.

Honnan tudhatod, hogy milyen a hangulat és mire érdemes készülni?

A piaci hangulat mérésére nincs egy általános, konkrét módszer, azonban vannak mutatók, amik segítségével realis képet alkothatsz. Ilyen például a VIX Index, ami az S&P 500 implicit volatilitását írja le. Amikor a befektetők a volatilitás emelkedésére számítanak, magasabbra teszik az opciókat, amiket a portdóliójuk védelme érdekében vásárolnak, és emelkedik az index. A VIX tehát kiválóan leírja a félelem mértékét a piacon, ami pesszimista hangulatra utalhat, emiatt félelem indexként is ismert. Idén az év elején például megugrott a Wall Street félelem indexe, ami miatt piaci volatilitásra készültek a befektetők.

Szintén hasznos lehet megfigyelni a High-Low, vagyis magas-alacsony indexet, ami összehasonlítja az 52 hetes csúcsot elérő részvényeket az 52 hetes mélypontjukat elért részvényekkel. A 30 alatti értékek medve piaci, míg a 70 fölötti értékek bikapiaci hangulatra utalnak.

Mire érdemes még figyelnie a befektetőknek, változó piaci hangulatok idején?

 Érdemes lehet például CFD befektetésekben gondolkodni. A CFD, azaz Contract for Difference kereskedés egy tőkeáttételes szerződés, ami egy brókercég és kereskedő között köttetik, Ennél a különbözetekre vonatkozó szerződésnél a nyitott és a záró kereskedési árak közötti elszámolás különbségeit készpénzzel rendezik a felek, és amennyiben a befektető profitot realizál a nap folyamán az árfolyamon, a brókercég fogja neki kifizetni a nyitó-és záró különbözetet. Ennek előnye, hogy ha közelről figyeli valaki a piaci trendeket és hangulatot, spekulálhat az árak növekedésére, vagy akár csökkenésére is. A CFD előnye a tőkeáttétel is: alacsonyabb befektetéssel is beszállhatsz a piacba, mint az eszköz piaci ára.

Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a befektetők mindig legyenek naprakészek a tőzsde alakulásával kapcsolatban. Érdemes lehet folyamatosan szemmel tartani a különböző mutatókat és trendeket, mivel a piac percről percre változhat.

 Mire számítsanak a befektetők a radikálisan változó piaci hangulatok idején?

A piaci változásokra jellemző, hogy sok adás-vétel megy végbe egyidőben, ami lelassíthatja a piacokat, és késedelemre is lehet ilyenkor számítani. A valós idejű árajánlatok lemaradhatnak a tényleges piaci mozgásoktól, és az is előfordulhat, hogy a piac nagy forgalma miatt nehézséget jelenthet elektronikusan bonyolítani az adás-vételeket. 

A piaci volatilitások idején a befektetők könnyen nagy profitra tehetnek szert rövid idő alatt, viszont ugyanúgy igaz az is, hogy a kockázat is sokkal nagyobb. Érdemes lehet megfontolni olyan kockázatcsökkentő stratégiákat, mint a portfolio diverzifikálása, vagy a legnépszerűbb részvényekre való összpontosítás, mivel a volatilis piacokon jellemzően jól teljesítenek az éppen trendben lévő részvények.