8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Melyek a legmegbízhatóbb használt autók?

Ha valaki félre rakja az érzelmeit, és a legmegbízhatóbb autók között válogat, akkor majdnem biztos lehet a vásárlásának a sikerében. Megmutatjuk a legjobb típusokat.

A legmegbízhatóbb európai autóknak szerencsére utána lehet járni. Ami megnyugtató, hogy több, egymástól független forrás is hasonló következtetést von le. Aki biztosra akar menni a kiválasztott járművével, az látogasson el a checkcardna.com oldalra, és ellenőrizze le a leendő autóját.

Felmérések, felmérések

Az autós szakmában, erre a területre sokan specializálódtak. Itt találhatók azok a cégek, akik azzal foglalkoznak, hogy megkérdezik az új vagy használt autó tulajdonosokat, hogy mondják el a tapasztalataikat a járművükről. Ennek a műfajnak az egyik legnagyobb neve a J.D. Power, amelynek a felméréseinek és a rangsorainak az eredményeit, jó ideje az autógyárak is közreadják.

A másik ligát azok az újságok képviselik, amelyek szintén komoly mennyiségű felméréssel dolgoznak. Ők leginkább a flotta vásárlókat kérdezik meg, és az ott tapasztaltakat írják le. Mellékelve hozzá táblázatokat a költségekről és a hibákról. Hasonló módon működnek a használt és az új autót vásárlók véleményét kikérő újságok is.

A harmadik csoportot olyan vállalatok képviselik, mint a német TÜV. A sokat emlegetett három betűs cég végzi Németországban az autók vizsgáztatását is. A megszokott, minőség biztosítási munka mellett. Mivel németek, ezért igen alaposak. Ők is kiadnak részletes táblázatokat a vizsgákon szereplő autókról. Ezekből is lehet számtalan következtetést levonni, mert évente 25 millió autót vizsgálnak meg.

Ha végig böngészi ezeket a listákat, akkor a kialakul egy kép, hogy milyen márkákat és azon belül mely típusokat érdemes megvásárolni.

Óvakodj a prémiumoktól!

Első körben szűkítsük le a kört, nézzük azokat a márkákat, amelyek bármennyire szépek, bármekkorát esett az áruk rövid idő alatt, és bármennyire hívogatónak tűnnek, érdemes tartózkodni tőlük. Egy feltétellel érdemes gondolkodni bennük: ha van elég tartalék pénz, az általában költséges javításukra.

Ezek a márkák a sokak által vágyott prémiumok, tehát első körben a német hármas: Audi, BMW, Mercedes-Benz. Hasonlók a tapasztalatok a Jaguar, Land Rover kettősnél is. Ők sem a megbízhatóság mintaképei.

A rossz példák megvoltak, amelyeket nem ildomos megvenni. A prémium ligában a legmegbízhatóbb járművek között található a Lexus. A Toyota luxus márkájánál elég gyorsan elérhető áruvá vált CT200. Ez nem véletlen, mert a Prius átöltöztetett kivitele a CT200.

A Lexus-nál a jelenleg is futó RX450, a legtöbbször azzal kerül be a hírekbe, hogy nulla a meghibásodása az első éveiben. És később sem egy elromló típus.

A Lexus-ról könnyű átkötni a Toyotára. Ennek a márkának több típusa is megtalálható a legmegbízhatóbb használt autók listáján. A belépő szintet a Franciaországban is gyártott Yaris képviseli, annak is a hibrid kivitele. Ha megyünk fentebb, akkor ott a Corolla, és másik az örök sláger, a Rav 4. Ezeknél is a hibridek különösen jó választások. Persze a negyedik generációnál járó Prius-ról sem kell elfelejtkezni.

A hazai vásárlók szemében lebecsült, nem annyira sokra tartott márkáknál is érdemes szétnézni. A Suzuki kínálata is teli van megbízható típusokkal, a másik, sokak által nem favorizált Dacia is a listák elején található. A divatos Duster mellett, a Sandero is azon típusok közé tartozik, amelyet érdemes megvásárolni.

Nem lehet szó nélkül elmenni a Kia Ceedek és a Hyundai i30-ak mellett. Ez a két típus évek óta vezeti a használt autók behozatali listákat. Ez meg is látszik az utcaképen, mert elég sok friss rendszámos, de régebbi koreai autót látni az utakon. Ami igazolja a mondást: a koreaiak, az új japánok.