10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Orbáncfűolaj – St. John’s Wort

Az orbáncfűolaj (Hypericum Perforatum) a népi orvoslásban nélkülözhetetlen már közel 3000 éve. Érzelmi zavarok, bőrproblémák és fájdalmak esetén segít elsősorban. Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos.

Igen szívós növény az orbáncfű. Megél száraz gyepes vidékeken, parlagokon is. 30-90 centiméteresre nő meg, virágja öt sárga színű tojásdad sziromból és sok-sok porzóból áll, citrom illatú. Nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta. Az ő születésnapja, június 24. körül kezd el virágozni. Az angol és a német nyelv máig megőrizte a szent nevét: St. John’s Wort és Johanniskraut.

A legenda szerint Szent-János füvét az ördög el akarta pusztítani. Megszúrta leveleit egy tűvel, de a Jóisten megmentette azt. A növény leveleit a fény felé tartva látszanak is a lyukak, az ördög szúrásai. Latin nevében - perforált, átlyuggatott - is ez maradt fenn. 

A vörös olaj

A növény könnyen felismerhető, a virágszirmokat megtörve bíborvörös lesz tőle a kéz a benne lévő folyadéktól. Innen ez a másodlagos elnevezése. A hipericin (a virágok vörös színezéke) és a hiperforin az erejének forrása. Elegyük antibakteriális és vírusölő, képes megakadályozni, hogy az enzimek a boldogsághormont (dopamin) stresszhormonná (noradrenalin) alakítsák. Talán ezért is nevezik az „idegek árnikájának”.

Paracelsus is alkalmazta már pszichiátriai problémák kezelésére, és neves görög orvosok, Hippocrates, Dioscorides, Theophrastus és Galen is előszeretettel használták gyógyításra. A középkorban ördögűző szernek hitték. 

Nem hiányozhat egyetlen gyógyszeres szekrényből sem!

Az egyik legjobb sebolaj. Erősen igénybe vett, irritált bőrre, bőrnyugtatásra, kisebb égési sérülések, leégés kezelésére ajánlják. Masszázs- és testápoló olajként a testi és szellemi feszültség csökkentését segíti, ezzel a könnyebb elalvást és a jobb alvást is. Immunerősítő tulajdonsága tudományosan bizonyított.

A depresszió kezelésében elsődleges szer volt korábban. Ma is az idegrendszerre ható számos gyógykészítmény alapanyaga. Olaját a virágokból nyerik gőzdesztillációs eljárással. 

Tinktúra, tea és tabletta

A rossz hangulat, enyhe depresszió, álmatlanság vagy nyugtalanság jól bevált ellenszere. Az olaj még C-vitamint, karotint, hiperozint és cserzőanyagokat is tartalmaz. Fogyasztható teaként is stresszoldásra enyhe altató, nyugtató hatása miatt, és máj- és epebántalmak esetén. Menopauza, PMS, reuma és ízületi gyulladás, sebek, fóbiák, szorongás, idegi fájdalmak, isiász – csak néhány probléma, ahol harcba hívhatjuk az orbáncfűolaj erejét masszázshoz, fürdőolajként vagy bedörzsöléshez, de csak hordozóolajba keverve.

Óvatosnak kell lenni alkalmazása idején! A hipericin fényérzékennyé teszi a bőrt, ekkor a napfényt és bizonyos gyógyszereket, ételeket kerülni szükséges. Nagy mennyiségben viszketést és bőrgyulladást okozhat. Kizárólag csak orvosi felügyelettel használható.