15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
14°
Holnapután
18°
Kedd
16°
2024.03.02. szombat, Lujza
filter.hu filter.hu

Álló autó ápolása

Vannak olyan helyzetek, amikor huzamosabb ideig nem használjuk gépjárművünket. Ennek oka lehet egy egyszerű munkahelyváltás vagy maga a világjárvány. Nem előnyös azonban, ha az autó sokáig álló helyzetben marad.

A várakozás veszélyei

A járművek számos eleme úgy van tervezve, hogy rendszeresen igénybe van véve. Ha azonban ez elmarad, olyan alkatrészek, mint a fékek vagy a gumiabroncs jövőbeli működése kompromittálódhat. Az akkumulátor lemerül, a mozgó alkatrészeket ellepi a rozsda, ezek mind olyan események, amiket érdemes elkerülni.

Ellenőrizze!

Az autó indulás előtti átnézése több ilyen problémát is megelőzhet. Fontos például a motorolaj, a hűtőfolyadék, a fékfolyadék, de a szélvédőmosó ellenőrzése is. Ezeket tartsuk megfelelő szinten, és ha szükséges, cseréljük le.

A gumiabroncs nyomása is olyan tényező, ami hosszú idő elteltével változhat. Ha elkezdenek leereszteni, mindenképpen pótolni kell az elvesztett bar-okat. Lehetőleg az autó használatát megelőzően, mivel ez a gumi állapotára és a fogyasztásra is jelentős negatív hatással lehet.

Az is igazán fontos, hogy tisztán tartsuk a gépjárművünket, mivel a festék tartósan károsodhat bizonyos szennyeződésektől. Leginkább a gyanta és a madarak potyogtatása jelent veszélyt a makulátlan fényezésre.

Benzin szavatossága

Az üzemanyag nem tartható el örökké. Ugyan a számos változat évekig is használható marad, ez nem igaz minden esetben. Főként a környezetbarátabb, magas bioetanol tartalmú benzineknél számíthatunk arra, hogy hosszabb idő után problémába ütközhetünk.

Például az E10-es üzemanyagot, ha néhány hétnél hosszabb inaktív időszakra számítunk, érdemes olyanra cserélni, amiben kevesebb a bioetanol. Ilyen például az E5-ös típus. Természetesen előtte érdemes ellenőrizni azt is, hogy autója kompatibilis-e a betölteni kívánt benzinnel.

Jó tanács továbbá, hogy a gépjárművet tele tankkal hagyjuk magára. Ez azért lényeges, mert, ha nincs hely a levegőnek, akkor a nedvességnek sincs, tehát a pára kevésbé tud lecsapódni.

A legjobb, amit tehetünk

Minden korábbi elővigyázatosság mellett, érdemes az autót legalább kéthetente vezetni. Ha fél/háromnegyed órát járatjuk, akkor az akkumulátor fel tud töltődni, és a motor is rendesen bemelegszik. Ez utóbbi elpárologtatja a motorolajban felhalmozódott nedvességet is, ezzel előzve meg az olajiszap kialakulását.

Legalábbis abban az esetben, ha ezt az időtartamot városon kívül töltjük, ugyanis a dugóban, vagy hosszú lámpasorok előtt álló járműnek nincs erre lehetősége.

Amennyiben folyadékcserére vagy általános karbantartási műveletekre készülünk, a jelenlegi helyzetben leginkább talán a webáruházak között érdemes nézelődni. Az OlajShop kínálatában minden ehhez való anyagot és kelléket megtalálhatunk, mivel ez az ország egyik legnagyobb motorolajat és kenőanyagot forgalmazó online üzlete.