28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Ínyenc szalámik és vastagkolbászok - mindet ismered?

Mivel nem minden vásárló élelmiszeripari szakember, sokan nem is tudnak különbséget tenni a többféle elnevezésű, egymáshoz nagyon hasonló kolbászféleségek között. A klasszikus “fehér”, azaz paprikamentes szalámi és vastagkolbász mellett szintén hagyományosnak számít a paprikás szalámi és vastagkolbász is, míg a csabai kolbász egészen más jellegzetességgel bír.

Rövid ismertetőnkből megismerheted a szalámik és vastagkolbászok főbb fajtáit, hogy könnyebb legyen a választás.

kolbász

Nem minden szalámi és vastagkolbász ugyanolyan

A szalámi olasz eredetű, fehér nemes penésszel érlelt, finomra aprított szemcsézetű húskészítmény, aminek két alapkategóriája van. A marhahússal gazdagított téli és a csemege szalámi, ami változatos húsfajtákból készülhet. Szinte nincs olyan vad- és haszonállat, amiből manapság az ipari körülményeknek köszönhetően ne lehetne szalámit készíteni.

A KolbászPosta.hu kínálatában sertésből, marhából, szürkemarhából, bivalyból, szamárból, lóból és baromfikból, de még olyan különlegesnek számító alapanyagból is válogathatsz, mint a hal!

A Magyar Élelmiszerkönyv a kolbásznál magasabb fehérje tartalmat és minőségi feltételeket ír elő a szalámi esetén, de érzékszervi tulajdonságaik egyeznek. Sokáig szinte kizárólag a Pick és a Herz márkanév jelentette a nagybetűs szalámit, manapság azonban a kategória határait feszegető termékekkel bővült a kínálat.

Megjelentek az áruházakban a magukat szaláminak tekintő, ám durvább szemcsézetű, paprikás termékek is. Ennek köszönhetően a szalámi és a vastagkolbász között már nincs olyan éles határvonal, mint korábban. 

Ízleld meg a csodát

A kolbászok legalább 24 mm-es bélbe vannak töltve, míg a szalámit ennél vastagabb, minimum 40 mm-es bélbe töltik a szabvány szerint. A vastagkolbász általában 5 cm körüli vastagságú. A „fehér” szalámik lehetnek fűszeresek a klasszikus só, bors és gyakran fokhagyma ízesítés mellett, még akár szegfűbors, szegfűszeg, fahéj is előfordulhat bennük. A szalámira jellemző fűszereken kívül kevés cukorral teszik pikánssá. A dél-alföldi eredetű csabai kolbász bors nélkül készül, ennek köszönheti jellegzetes ízvilágát, ami számtalan magyaros ételhez illik.

Különleges vastagkolbászok

A hagyományos vastagkolbásznál is testesebb a kuláréba, azaz végbélbe töltött stifolder, ami a dél-dunántúli svábok paprikás kolbásza. Ezt fokhagymával borssal és cukorral fűszerezik. A stifolder régen paprika nélkül készült, de mára már a paprikás változat inkább a jellemző. Kulennek pedig a marhavégbélbe töltött extravastag kolbászukat hívják.

A KolbászPosta.hu beszállító partnerei kiváló ízű, technológiailag is korrekt termékekkel jelennek meg a kínálatban, melyben a csemege, az enyhén vagy erősen csípős ízvilág is egyaránt megtalálható. Rendelj kényelmesen otthonról, és élvezd az utánozhatatlan prémiumminőséget egyenesen a gyártótól!

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok