7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mi alapján érdemes konyhakést választani?

Ki ne szeretné, hogy a mindennapi főzés során ne okozzanak gondot az életlen, használhatatlan kések? Annak érdekében, hogy a konyhai feladatok elvégzése gördülékenyen menjen, elengedhetetlen néhány magas minőségű kés beszerzése. Az alábbiakban segítünk a megfelelő konyhakés kiválasztásában.

A kés-, illetve késkészletvásárlás előtt számos kérdés felmerül. Milyet? Mennyiért? Honnan? Cikkünkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket. Továbbá adunk néhány jó tanácsot, melyekre érdemes odafigyelni a választás során.

Mi lesz a kés feladata és milyen anyagból készüljön?

A megfelelő késnek ötvöznie kell a kiváló minőségű pengét, a kényelmet, a funkcionalitást és a dizájnt. Késvásárlás előtt elsősorban azt kell átgondolni, hogy mi lesz a kés feladata, milyen célból kerül megvásárlásra. Ez alatt azt értjük, hogy milyen élelmiszer szeletelésére keresünk kést. Esetleg hámozásra, kenyérvágásra, csontozásra, vajazásra vagy húsvágásra?

Második lépésként pedig a kés anyagát kell meghatározni. A kések készülhetnek kerámiából, mely többnyire színes kivitelezésben kapható. Pengéjük hosszú ideig éles marad és tapadásmentes. Azonban ezek a pengék törékenyek, ezért kemény élelmiszer nem szeletelhető velük.

Népszerűek az acélból készült kések

Többnyire az acélból készült változatok mellett döntenek a vásárlók. Az igazán jó minőségű acélból készült kések ellenállóak, tartósak, nem rozsdásodnak és kemény élelmiszerek is szeletelhetőek vele. Továbbá léteznek titán kések is, melyek ellenállóak, tapadásmentesek és rugalmasak, azonban az áruk is jóval magasabb.

Milyen késekre lehet feltétlenül szükség a konyhában? A három legfontosabb és leggyakrabban használt kés a chef kés, a rövid nyelű hámozókés és a kenyérvágókés. A többi tényleg azon múlik, hogy milyen ételek készülnek még a konyhában.

A Fackelmann Shop oldalán szinte minden típusú kés megtalálható, legyen szó konyhai késszettekről, illetve hámozó-, csontozó-, kenyérvágó, santoku, steak, húsvágó, chef, vajazó-, zöldség- vagy univerzális késekről.

Honnan lehet tudni, hogy melyik kés mire való?

A penge formájából és hosszából. A sima pengéjű kés ideális húsokhoz és zöldségekhez. A fogazott élű kés fagyott húshoz, kenyérhez, halhoz, csonthoz és kemény sajthoz kiváló választás. Továbbá fontos lehet a kés súlya és kivitelezése. Bár ha nem profi szakácsok fogják használni napi 10 órán át, kisebb a jelentősége a kialakításnak és a súlynak.

Annak érdekében, hogy a kések megőrizzék minőségüket, érdemes fából vagy műanyagból készült tartót használni a tárolásukra. Nem szabad a fiókban egymásra dobálva tárolni a késeket. Továbbá bizonyos időközönként érdemes őket megélezni, nem szabad megvárni, míg eltompulnak. Mindemellett az is fontos, hogy ne legyen túlélezve a kés, és érdemes mosogatógép helyett kézzel elmosni ezeket az eszközöket.

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok