28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Mi az a smart (okos) napelem rendszer és megéri-e?

Ma már minden lehet smart. Természetesen a telefonunk, de az autónk és egyre több háztartási gépünk is. És igen, eljött az idő, amikor a napelemünk is okossá válhat. De a névből elsőre nem egyértelmű, hogy ez mit is jelent. Ha pedig hallottunk már a technológiáról, könnyen lehet, hogy tévhitekbe is belefutottunk már.

Miért drágább az okos napelem rendszer ára?

Egy hagyományos napelemes rendszer annyira működik csak jól, mint a leggyengébb része. Mire gondolunk itt? Egészen hétköznapi dolgokra: madárpiszok, falevelek, árnyékok, esetleg nem tökéletes tájolás. A rendszer jellegéből adódóan, ha az egyik napelempanel alacsonyabb hatásfokon, teljesítményen dolgozik, akkor az egész rendszer, vagyis az összes többi napelempanel szintén nem fog a maximumon teljesíteni.

okos napelem rendszer

Ebben tér el az okos rendszer. Hogy egyszerűen fogalmazzunk, a smart rendszer kicselezi a sorba kötött napelemes rendszert. Erre úgy képesek, hogy teljesítménymérőt használnak, így nem csak a teljes rendszer teljesítményét tudhatjuk meg, hanem minden egyes panelét is. Ha tehát az egyik cella gyengén teljesít, ahelyett, hogy hagynák, hogy az a teljes rendszer teljesítményét lerontsa, ezt egyszerűen kikerülik. És kész. Viszont minden egyes napelem panelhez egy optimalizálót kell tenni, ami így növeli a napelem rendszer árát, viszont a teljesítménye sokkal magasabb lesz, így összességében többek kapunk ugyanazért az árért. A napelem rendszer ár egy igen komoly döntést befolyásoló tényező, mégis érdemes néhány tetőre optimalizált napelem rendszert telepíteni, hiszen ellenkező esetben nem a várt teljesítményt kapjuk.

Milyen előnyökkel jár egy smart napelemes rendszer?

A gyártók általában hosszabb garanciát vállalnak ezekre a termékekre. Emellett magasabb teljesítményre számíthatunk: körülbelül öt-huszonöt százalékkal teljesítenek jobban a smart rendszerek. Szintén előny, hogy az okosrendszerek jobban kezelik a különböző tájolást és dőlésszögeket: így kevésbé érzékenyek azokra az ingatlanokra, amelyek nem napelemes rendszerekre lettek tervezve.

Szintén előny, hogy hibaüzenetekkel rögtön tudatják velünk, hogy ha egy falevél, árnyék, madárpiszok, vagyis porszem kerül a gépezetbe. Itt pedig mi dönthetjük el, hogy rögtön indulunk takarítani / karbantartani vagy hagyjuk, hogy az adott napelem kiessen egy ideig a termelésből.

A Solarzone napelem kalkulátor segít abban, hogy meghatározzuk, milyen napelemes rendszerre van szükségünk. Egy-két adat megadásával néhány perc alatt igen jó képet kapunk arról, mire is van szükségünk. A cégre egész Magyarország területén számíthatunk: a legmodernebb és így leghatékonyabb napelemes rendszereket elérhető áron vásárolhatjuk itt meg. A szakértői szemle náluk ingyenes.

Hátrányai is vannak a smart rendszernek?

Ez a jelenleg elérhető legfejlettebb technológia, és ennek megfelelően az ára is magasabb. Érdemes profikkal konzultálni, hogy ez a rendszer hamarabb megtérül-e számunkra: egyes esetekben valószínűleg igen, míg másokban valószínűleg nem.

A magasabb áron kívül szerencsére semmilyen más hátránya nincs az okos rendszereknek, ha ilyeneket hallunk, a legegyszerűbb nem elhinni őket, míg ha érdeklődünk a téma iránt, érdemes utánajárnunk és meggyőződnünk róla saját kutatással.

Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
Trendek
Tippek, trükkök
További anyagok