27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
24°
Vasárnap
24°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

A favoritokra fogadni sosem rossz fogadás

A legtöbb stratégiában már mindenféle különleges módszereket javasolnak a fogadóknak, pedig a favoritokra fogadni sosem rossz elképzelés!

Ha végzünk egy gyors kutatást a Google-keresője segítségével, akkor azt fogjuk találni, hogy sok száz különféle rendszert kínálnak a sportfogadás sikerességére különféle cégek és magánszemélyek. Az esetek többségében ezekért pénzt is kérnek, de azért akadnak ingyenesek is. Pluszban ott van a rengeteg cikk, amelyek nyerő stratégiákról, biztos tippekről és módszerekről írnak. Valójában azonban ezen rendszerek és stratégiák többsége nem igazán mutat újat, hiszen a legvégén úgyis az esélyesekre fogunk fogadni és ezt akár mi magunk is megtettük volna, komolyabb segítség nélkül. Mert lehet itt a bukméker és a többség elleni fogadásról írni, azért a meccsek zömében az esélyesek fognak nyerni. A sportág vagy éppen a bajnokság is meghatározza, hogy ennek mekkora az esélye, hiszen például az amerikai foci, az NFL esetén a legjobb csapatok meccseik 70%-ánál is többet meg tudnak nyerni, míg egy baseball esetén valamikor a 60%-ot is alig éri el ez az arány. Mert bizony akkor is tudunk kaszálni, ha végig csak az esélyesekre fogadunk. És ilyen fogadásokat bőven fogunk találni, hiszen a bukmékerek mindig meghatároznak egy esélyest az események többségére, így például a william hill sportfogadás is.

Ezért érdemes favoritokra fogadni

Nagyon sok kutatást végeztek már arról, hogy a favoritokra, esélyesekre fogadni hosszútávon profitot eredményez-e vagy sem. A legtöbb nyerő fogadási stratégia az adott fogadási piac gyengeségeinek kihasználásával működik és ez fokozottan igaz az esélyesek fogadására is. Méghozzá azon szimpla tény alapján, hogy az esélyesek szorzója sokkal közelebb van a valódi valószínűséghez, mint egy esélytelen csapat oddsza. Két amerikai kutató évekkel ezelőtt végzett egy olyan tanulmányt, amelyben 6 milliónál is több lóverseny eredményét vizsgálták meg és arra jutottak, hogy az esélyesek támogatása esetén csak 5.5%-os volt a veszteségek aránya, míg az esélytelenebbek támogatásánál ez az arány felment 18%-ra.

A bukmékereknek persze nem kell aggódniuk, hiszen a rendszer úgy van kitalálva, hogy bármennyit és bárhogyan is fogadunk, összességében mindig a fogadók veszítenek. Lehet, hogy mi magunk nyerni tudunk, de hosszútávon, az összes fogadót tekintve mindig a bukmékerek nyernek. Viszont komoly a különbség az esélytelenekre és az esélyesekre való fogadásnál. Egyszerűen az esélyeseknek sokkal jobban van meghatározva a szorzójuk. És ez nem csak a sportok esetén van így, a politikai tippeléseknél vagy éppen egy Euróvíziós Dalfesztivál esetén is érdemes az esélyesekre fogadni.

Természetesen itt nem azt akarjuk kihozni a kezdő vagy éppen tapasztalt fogadóknak, hogy mindig az esélyesekre kell fogadni, mert ebben azért van némi csúsztatás is. Ha abban reménykedünk, hogy ha mindig az 1.2-es szorzókra fogadunk, akkor örökre profitunk lesz, akkor tévedünk, mert ez nem így lesz. De van néhány olyan gondolat, amit érdemes megfigyelni:

  • Az esélyesekre fogadni sosem rossz fogadás, mindig nagyobb az esélye, hogy találatunk legyen, mintha az esélytelenekre tippelnénk
  • A nagyobb szorzók egy esélyes esetén jobban megérik és nagyobb érték van bennük, mint egy kisebb szorzóban
  • Mindenképpen kell kutatásokat végeznünk, tehát az sosem lesz nyerő stratégia, hogy állandóan csak a legkisebb valószínűségeket és a legnagyobb esélyeseket keressük

Nem szabad bedőlni a szorzók nagyságának

És szintén ki kell emelni azt is, hogy ha mindig az esélyesekre fogadunk, akkor megtörténhet, hogy hosszútávon veszíteni fogunk, de jóval lassabban fogunk veszíteni. Ez persze nem hosszútávú cél, de tökéletesen megmutatja, hogy miért is nem rossz tipp az esélyesek tippje. Gondoljunk bele, az, hogy egy minimális összegből heteken át el tudunk fogadni és csak lassan veszítünk, sokkal több, mint amit az átlagos fogadók elérhetnek. De, amikor odakerülünk a számítógép vagy éppen az újság elé, akkor ne az 1.2-es szorzókat keressük. Ezek bármilyen hihetetlenül is hangzik, rosszabb tippek számunkra, mintha egy 1.7-es szorzóval rendelkező kimenetelt választanánk.

És erre tudunk is tökéletes példát hozni, ráadásul olyan sportágból, amelyre érdemes fogadni is és mégsem labdarúgás. Ez pedig a rögbi és sokan legyintenének is rá, hiszen Magyarországon nincs hagyománya, kevesen ismerik a csapatokat és így tovább, de a sportfogadásban komoly sikereket érhetünk el a kevésbé ismert sportokkal. Mert ott van Új-Zéland csapata a rögbi unió ágában. Róluk érdekes tény, hogy szinte soha nem veszítenek senki ellen a legjobb öt csapatot leszámítva és mégis simán 1.8-at találhatunk a győzelmükre mondjuk egy Argentína ellen, ami nem tartozik a legjobb csapatok közé. És simán a statisztikák is mutatják, hogy minimális az esélye, hogy ki fognak kapni. Plusz már csak matematikailag sem érdemes 1.1-es szorzókra fogadni - hiszen itt a megtérülésünk és a hosszútávú profitunk egyetlen perc alatt eltűnhet, ha elmegy egy ilyen mérkőzés és már ment el ilyen sokszor. Láttunk veszíteni Barcelonát, Real Madridot, Paris SG-t a labdarúgásban, de az amerikai kosárlabdában is verte meg a teljesen utolsó Phoenix az akkor egyeduralkodó Golden State Warriorst.

Konklúzió

És zárjuk írásunkat egy statisztikával, amely pár évvel ezelőtt készült az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban. Az volt a statisztika eredménye, hogy 150 olyan meccsből, ahol a hazai csapat szorzóját 2.0-s alattira határozták meg, 100-on nyerni is tudtak. Ez pedig azért elég jó esély arra, hogy folyamatosan ezekre a csapatokra fogadjunk. Úgyhogy összességében elmondható, hogy használhatunk mi bármilyen stratégiát és megfogadhatunk bármilyen tanácsot, az esélyes csapatokra fogadni általában megéri. Persze figyelni kell bizonyos dolgokra, de nincs új a nap alatt, egy bukméker nem azért adja 1.4-es szorzóval az egyik csapat sikerét, mert esélytelen lenne.

Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra, akkor keressük fel Aladar Kollar honlapját ezen a linken, itt még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!