11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
18°
Szombat
18°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Mi az a Bitcoin és hogyan működik?

A Bitcoin egy nyílt forráskódú, digitális fizetőeszköz, azaz kriptovaluta. Nem nyomtatni kell, vagy verni, mint a hagyományos pénzt, hanem bányászni, méghozzá digitálisan. Ha ez így elsőre tele van újdonsággal, érdemes továbbolvasnod, tájékozódnod, mert minden jel szerint a Bitcoin lesz a jövő egyik legfontosabb fizetőeszköze.

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoin kifejezést 2008 óta ismeri a világ, akkor jelent meg az azóta legendássá váló „fehér könyv”, amely az elektronikus készpénzrendszer működését vázolta. A Bitcoin-lánc 2009 elején indult, amikor a Satoshi Nakamoto álnevű ötletgazda kibányászta az első blokkot, ami a Genesis nevet kapta. Érdekesség, hogy a kifejezés magyarul jelentheti a származást, eredetet, keletkezést, de ugyancsak használható fejlődés, folyamat értelemben. A Bitcoinra mindkettő igaz, hiszen 2009-ben még csak az eredet volt biztos, 2021-re viszont látszik, hogy a fejlődés is megállíthatatlan. A nyílt forráskódú, digitális fizetőeszköz digitális bányászással jön létre, ehhez eleinte szinte bármilyen számítógép elég volt, napjainkban azonban speciális „bányászgépek” állítják elő. A száma korlátozott, összesen 21 milliós készlet hozható létre, de ettől még távol vagyunk: a legbátrabb becslés szerint 2040-re, az óvatosabbak szerint 2140-re érhető el a telítődés.

Hogyan működik, mire jó a Bitcoin?

A Bitcoinnal fizetni lehet, de jobb feltételek mellett, mint amit a pénz esetében ismerünk. Egyrészt biztonságosabb, mint a bankszámlánkon tárolt vagyon, mert egyetlen jegybank sem jogosult ellenőrizni, illetve manipulálni sem tudják a nyílt forráskódú, decentralizált szoftverrendszer, az elosztott adatbázis, valamint a digitális aláírások miatt. Egy fizetőeszköz, amely nem függ sem a kibocsátóktól, sem a hatóságoktól. További előnye, hogy jelentéktelen díjat kell csak fizetni az azonnali átutalások után, azaz nem „húzzák le” az embert csak azért, mert mozgatni szeretné a saját pénzét. A Bitcoin árfolyam értékét jelzi, hogy az a tavalyi évben több mint 300 százalékkal nőtt – jelenleg egyetlen Bitcoin értéke átszámítva 10 millió forint fölött jár.

Mi lesz a szerepe a jövőben?

Ez a felértékelődés természetesen az egész világon érdeklődést szült. A piac egy része lufit emleget, azt várja, hogy kipukkan majd a hype a kriptovaluták körül, ám valószínűbb, hogy hamarosan a mindennapjainkban is találkozunk ezzel a fizetési lehetőséggel. Erre csak egy példa: januárban jelentették be, hogy megtörtént az első olyan átigazolás a labdarúgásban, amikor a játékos aláírásáért Bitcoinnal fizetett a klub. A szerencsést David Barralnak hívják, a spanyol harmadosztályú Internacional de Madrid szerződtette kriptovaluta mozgatásával. Ha kicsit mögé nézünk a transzfernek, azt látjuk, hogy a klub tulajdonosa a DUX Gaming, amely az e-sport területén ismert, otthonosan mozog a digitális világban, ez motiválta a különleges fizetést. Ebből azonban látható, hogy a kriptovaluták folyamatosan szivárognak be az életünkbe, az online és az offline világban is egyre több helyen fogadják el ezt a megoldást. A Bitcoin kereskedés most az egyik legfelkapottabb téma a befektetések elemzésekor – egyesek szerint jó megoldás lehet abban az esetben, ha és amikor a fiat valuták rendszere összeomlik.