10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Felkészülés a tavaszra: A legfontosabb gyepápolási teendők

Bár még javában tart a tél, nem árt már most felkészülni a tavaszra – a kerti szezon legfontosabb időszakára. Ekkor ugyanis megindul az élet és a növekedés a természetben, ezáltal rengeteg teendő szakadhat a nyakunkra. Az egyik, csaknem minden kertben fontos tennivaló a gyepápolás. Ehhez nyújtunk most segítséget!

A pázsit egy olyan növény, amely a virágokhoz hasonlóan folyamatos gondozásra és táplálásra szorul annak érdekében, hogy esztétikus, dús és mély zöld színben pompázzon egész évben.

Ez hatványozottan igaz a kora tavaszi hónapokra, hiszen a hosszantartó téli időszak alatt a túlélésért küzdenek, ezáltal szűkében vannak a tápanyagoknak.

Amennyiben a gyepápolás elmarad, a fűszálak meggyengülnek, elszáradnak, vagy valamilyen betegség áldozatává válnak. Emellett a gombásodás, mohásodás és gazosodás miatt is fokozott figyelmet kell rájuk fordítani, hiszen ezek nem csak a gyep állapotát rontják, de esztétikailag sem nyújtanak szép látványt.

Mi jelenti a legjobb, leghatékonyabb ellenszert?

A gyeptrágya fontossága

Kevesen tudják, de a pázsit az egyik legnagyobb tápanyagigényű növény.

Emiatt folyamatos trágyázást igényel, amire a legjobb megoldást a direkt erre a célra kifejlesztett gyepműtrágyák jelentik.

Gyakori tévhit, hogy a műtrágya hasonló az olyan műanyagokhoz, mint például a polietilén – ezáltal olyan mesterséges anyagokat tartalmaz, amely károsítja a környezetet, így a növényeket és a talajt is. Az igazság az, hogy a műtrágya semmi olyan felesleges vagy ember által kifejlesztett anyagot nem tartalmaz, amit a talaj ne tartalmazna magától is. Tehát a műtrágya egyáltalán nem természetidegen anyag, és egyáltalán nincs köze a növényvédő szerekhez sem.

Amit még fontos megjegyezni, hogy sokan ammónium-nitráttal próbálják pótolni a gyeptrágyát, mert jóval olcsóbb – azonban ennek megvan a hátránya, hiszen nagyon könnyen kimosódik a talajból, így ha biztos eredményt szeretnénk elérni a használatával, akkor a költsége már jóval nagyobbra fog rúgni, mint a gyeptrágya ára.

Még ha el is tudjuk érni, hogy ne mosódjon ki a talajból, a túlzott mennyiség akkor is veszélyt jelenthet, hiszen könnyen kiszáríthatja vagy kiégetheti a gyepet, így eleinte csak kisebb, majd egyre nagyobb sárga foltok jelenhetnek meg rajta.

A gyeptrágya és gyepműtrágya használata tehát erősen ajánlott – a kérdés már csak az, hogy miként érdemes használni?

A gyeptrágya használata

A trágyázásnál nagyon fontos, hogy megfelelően legyen elosztva a trágya – ellenkező esetben a fű kiéghet.

Emiatt a kézi szórást teljesen mellőzni kell, helyette ezeket az alternatívákat érdemes választani:

  • Forgóhengeres műtrágyaszóró — jellemzően kisebb gyepterületekhez
  • Röpítőtárcsás műtrágyaszóró — jellemzően nagyobb gyepterületekhez

 

Előbbinél a terület egyik sarkánál érdemes elkezdeni a munkát, és egymást enyhén átfedő csíkokat kell húzni, míg utóbbinál a terület széléről kell befelé haladni.

A trágya szemcséi is különböző méretűek lehetnek, így nagyon fontos, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy a műtrágyaszóróval kompatibilis méretet használjunk! 

 

A műtrágyaszóró által kezelt méreteket az eszköz használati utasításában találhatjuk meg, míg a műtrágya szemcse méretét a zacskóján vagy dobozán találhatjuk.

Emellett mindig kezdjünk próbaszórással, így elkerülhetjük a gyep károsítását.

A kérdés már csak az, hogy vajon honnan érdemes beszerezni a trágyát?

A gyeptrágya beszerzése

A legjobb, legbiztonságosabb és legminőségibb termékeket a gazdaboltokban fogjuk megtalálni.

Ezeken a helyeken részletes tájékoztatást is kérhetünk, mert a legtöbb alkalmazott szakértő, így az egyedileg felmerülő kérdésekre is tudni fogják a választ.

Ma már az interneten is megrendelhetjük a gyeptrágyát, ahol az online vagy telefonos ügyfélszolgálat bármikor a rendelkezésünkre áll, így akár a kertben, gyeptrágyázás közben is kikérhetjük a véleményüket!

 

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok