28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Fogimplantátumok fajtái: mi a különbség az egyes típusok között? 

A fogászati implantáció, köznyelvi kifejezéssel: fogbeültetés korszerű és hatékony beavatkozás. Akár egyetlen fog pótlásáról, akár hidak vagy műfogsorok rögzítéséről van szó, minden másnál stabilabb, tartósabb és komfortosabb megoldást jelent.

Az implantátumok alkalmazása előtt azonban gyakori a tanácstalanság: a sokféle típus közül nem mindig könnyű választani, főleg laikusként.  Mielőtt áttekintjük a különböző fogimplantátumok típusait, eláruljuk, hogy nem is annyira az implantátum típusa vagy anyaga a döntő. Sokkal meghatározóbb az implantátum gyártójának háttere, tapasztalata és a mögötte álló know-how. 

Vagyis ha biztosra akarsz menni, válaszd egy nagy múltú gyártó termékeit, amelyek színvonala kiemelkedő, és akár élethosszig tartó garanciát nyújt az általa forgalmazott implantátumokra. Ilyen például a svájci Straumann implantátum, amely a kiváló minőség szinonimája.

Most pedig lássuk, milyen fajta implantátumokkal találkozhatsz egy fogorvosi rendelőben.

Titán vagy cirkónium implantátum?

Először is nézzük meg közelebbről a fogimplantátumok felépítését. 

Forrás: drnemethbalint.hu

A fogimplantátumokat három részre bonthatjuk:

  • Magára a szűkebb értelemben vett implantátumra. Ez tulajdonképpen egy menettel ellátott csavar, ami az állkapocscsontba ágyazódik és a foggyökeret helyettesíti. 
  • Az úgynevezett közti elemre, ami az implantátumot és a felépítményt összeköti.
  • És a felépítményre, ami lényegében a fog íny feletti részének felel meg. 

Az implantátumok anyaga kétféle lehet: titán vagy cirkónium, vagyis kerámia. A legfontosabb elvárás egy implantátummal szemben, hogy szövetbarát anyagból készüljön, a szervezet ne lökje ki magából. Ebből a szempontból mindkét anyag ideális, mert mindkettő teljes mértékben szövetbarát.

A titán biológiai tulajdonságai következtében rendkívül könnyen kapcsolódik a csontsejtekhez, ami elősegíti a gyors és hatékony csontosodást. Ugyanakkor rugalmasabb, mint a cirkónium, kevésbé törékeny, miközben a cirkónium még a titánnál is fokozottabban szövetbarát tulajdonságú. Ha viszont egy váratlan esemény következtében az implantátum idő előtt eltávolításra kerül, rugalmassága miatt a titán implantátum kiemelése jóval egyszerűbb. 

Egy- vagy kétfázisú implantátum?

Az egyfázisú implantátumok hosszabbak, mint a kétfázisúak, így beültetés után a felső rész az íny felett helyezkedik el. A gyógyulási idő elteltével ezért nincs szükség a kétfázisú implantátumoknál megszokott feltáró beavatkozásra, a korona azonnal felhelyezhető az implantátumra. 

A kétfázisú implantátumok esetében két szakaszra tagolódik az implantációs kezelés. Az első szakaszban az állkapocsba ültetett implantátumot zárócsavarral fedik, majd az ínyszövetet összevarják felette. Így a gyógyulási folyamat a nyáltól és a szájüregben lévő baktériumoktól elkülönítve zajlik. 

A gyógyulási, csontosodási folyamat befejeződése után az implantátumot felszabadítják, ami egy kisebb volumenű beavatkozás, majd rákerül a megfelelő felépítmény.

Melyik implantátum a legjobb neked? Kérdezd a fogorvost!

Az implantátumokat számos további szempont szerint is csoportosíthatjuk, például méret, forma stb. Mivel sokféle különböző implantátum elérhető, laikusként nehéz megfelelő döntést hozni. Ezért - ahogyan a cikk elején is említettük -, ha biztosra akarsz menni, válassz olyan implantátumot, amelynek gyártója sok évtizedes múltra tekint vissza, megfelelő kutató-fejlesztői háttér áll mögötte, és termékei kiváló minőségűek. 

A fenti meghatározásnak tökéletesen megfelelnek a svájci Straumann implantátumai, A cég a fogimplantátumok piacán évek óta vezető pozícióban van, több olyan szabadalom kifejlesztése fűződik a nevéhez, amelyeknek köszönhetően termékei átlagon felüli tartósságot és kényelmet garantálnak. 

A Straumann ráadásul:

  • minden kerámia-alkatrészre 5 év, 
  • minden fémalkatrészre 10 év, 
  • magukra az implantátumokra pedig örök (!) garanciát vállal. 

Még ennél is jobb megoldás azonban, ha egy olyan fogorvost választasz, akinek szakértelmében teljesen megbízol, és vele beszéled meg, melyik implantátum lenne a te panaszodra a legmegfelelőbb. 

Dr. Németh Bálint szájsebész fogorvos az implantációs kezelések szakértője. Fővárosi, központi fekvésű rendelőjében a legkorszerűbb berendezések, eszközök és fogászati anyagok is rendelkezésre állnak. Az implantátumokkal kapcsolatos felvilágosításért - de más fogászati kérdéssel is - bizalommal fordulhatsz hozzá!