25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Öv vagy nadrágtartó - mikor melyiket?

Kétség sem fér hozzá, hogy a férfi gardróbok háza táján a kiegészítők versenyét kiütéssel viszik a nadrágszíjjak, vagyis az övek. Valószínűleg nincs olyan férfi, akinek a ruhatárában ne lenne legalább kettő – bár, jobb ha tudjuk: még ennél is többet kell belőle betáraznunk.

De mi a helyzet a nadrágtartóval, vagy ahogyan régen hívtuk, a hózentrógerrel? Itt már korántsem beszélhetünk ilyen mértékű népszerűségről, pedig mindenképp érdemes tenni vele egy próbát: sokak szerint annyira kényelmes, hogy az övviselésre már csak muszájból fanyalodnak rá néhanapján – hát még ha némi pocakkal is meg kell bírkóznunk. Arról már nem is beszélve, hogy a nadrágtartó sokszor nem is annyira funkcionális darab, mint inkább markáns stíluselem az arra fogékony férfiak öltözködésében.

nadrágtartó

Nadrágtartó, avagy hózentróger

A túlontúl hivataloskodó nadrágtartó kifejezés hallatán talán nem sok személyes élmény ugrik be az embernek – ellenben a hózentrógerről (vagy még családiasabban a hózentrógliról) mindjárt egy csomó dolog jut eszünkbe. Méghozzá életkortól és szocializációtól függően valószínűleg elég különböző dolgok: taknyos orrú kisfiúk elálló derekú csiptetős nadrágja, a piros hajú bohóc a cirkuszban, agyonnyúlott mackónadrág egy sörhason, kosztümös amerikai filmek gengszterei és tőzsdecápái vagy éppen egy extravagáns divatdiktátor hupilila hózentrógere. És lényegében ugyanarról a ruhadarabról beszélünk. Vagy mégsem?

Ahány világ, annyiféle

Nem is gondolnánk, mekkora belőle a választék. Először is ott van a gombos és a csiptetős verzió. Aztán van az Y és az X vonalú, sőt néha még H fazon is előfordul. Létezik széles meg keskeny pántos, illetve bőrrel vagy fém szerelékkel kombinált, hogy a színekről és mintákról már ne is beszéljünk. Most akkor hogy is van ez?

nadrágtartó

A gombos megoldás egyértelműen a klasszikus időket idézi, ilyet készített feltalálója a 19. század eleji Angliában. Akkoriban egyértelműen a szükség hívta életre ezt – a maga korában szigorúan alsóneműnek számító – kiegészítőt, minthogy a kor divatja szerinti magasított derekú nadrágot másképpen bajos volt a helyén tartani a mégoly sportos férfi hason is. A nadrág derekába varrt gombokhoz bőrből készült fülekkel lehetett rögzíteni a pántokat – jobbára ma is ezt a hagyományt követik ezen régies stílust idéző gombos hózentrógerek. Hátulütője, hogy csak olyan nadrágokhoz tudjuk viselni, melyek derékrészében megtalálhatók az erre a célra szolgáló gombok – ezek többnyire elegáns öltönynadrágok. A csiptetővel rögzíthető verzió viselése ezzel szemben egyszerűbb és praktikusabb, hiszen bármilyen nadrághoz, akár farmerhez is könnyedén felvehetjük.

Mindkét típusból létezik Y és X vonalú, ami a hátrész kialakítására utal, azaz hogy hátul egy vagy két pánttal kapcsolódik-e a nadrághoz. Természetesen az utóbbi stabilabb és kényelmesebb tartást biztosít, míg az Y fazonú elegánsabb – tehát ha inkább stíluselemként viseljük a nadrágtartót, érdemesebb ezt választani (jóval nagyobb is belőle a választék).

Kapható belőlük keskeny (2,5 cm) és hangsúlyosabb, széles pántos (3-5 cm), színben és mintában pedig a választék szinte kimeríthetetlen: az egyszínűtől az aprópöttyösön és klasszikus csíkoson át a legkülönbözőbb figurálisig, míg színben a diszkrét szürke, fekete, kék variációitól egészen az élénk narancs, piros, pink vagy lila darabokig.

Mégis mikor milyet?

Két fontos tiltószabály van: hagyományos nyakkendőhöz és övvel soha ne viseljük – ezenkívül szinte bármilyen kombinációban hordható a nadrágtartó. Megválasztása az alkalomtól, illetve természetesen attól is függ, hogy milyen stílushatást szeretnénk vele elérni.

Lezserül vagány külsőt kölcsönöz, ha farmerhez póló fölé vagy inggel viseljük a hózentrógert. Minél szélesebb és színesebb, megjelenésünk annál inkább közelít a trendi hipszter stílusvilághoz, ami akár az extravaganciáig fokozható. A bőrrel kombinált variációk ezzel szemben a férfiasabb, rusztikusabb összképet erősítik – ha kiegészítjük például egy színben harmonizáló barett sapkával vagy akár körsállal, igazán stílusos párosítást kapunk.

Amennyiben elegáns megjelenésre vágyunk, öltönynadrággal viseljük, és lehetőleg inkább a gombos, Y fazont részesítsük előnyben. Ez esetben jobb a klasszikus fekete, szürke, kék vagy barna árnyalatoknál maradni – és ne feledjük, hogy színe feltétlenül harmonizáljon a cipővel. Amennyiben az alkalom úgy kívánja, köthetünk hozzá csokornyakkendőt is – ha mindezt zakó, mellény nélkül, ingujjra viseljük, az játékosan bohém eleganciát kölcsönöz megjelenésünknek. Igazán elegáns eseményen azonban illendő rá mellényt és/vagy zakót is venni, mintegy megőrizve egykori alsónemű jellegét.

Ha maradunk az övnél

Aki szívesebben visel övet (is), annak az a rossz hírünk van, hogy sajnos 2 darabbal nem oldható meg az élet minden eseménye.

öv

Először is fontos szabály, hogy az övnek minden esetben passzolnia kell a cipőhöz, nemcsak színében, de anyagában és stílusában is. Azaz barna, fekete és esetleg kék is kell belőle, ráadásul nem is egy-egy, hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra, milyen nadrághoz (azaz milyen cipővel) viseljük. Öltönynadrághoz szigorúan keskenyebb, letisztultan elegáns darabot kell választani, míg hétköznapi viseletnek, akár farmerhoz is választhatunk szélesebbet és rusztikusabb bőr- vagy textilövet, hangsúlyosabb csattal. Mivel az öv az ágyéki részt hangsúlyozza, minél feltűnőbb övet viselünk, annál erősebben ráirányítjuk a figyelmet férfi mivoltunkra – ha szeretnénk, éljünk ezzel a tudással, ahol viszont nem illendő, kerüljük az ilyesfajta hivalkodást.

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok