28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

A menstruációs zavarok nyomában

A menstruáció a nőiség egyik jelképe, hisz ennek megjelenése figyelmeztet bennünket, hogy a kislányból nagylány lett, annak minden csodájával. A menstruációt napjainkban is tabutémának tartják, annak ellenére, hogy nincs olyan reklámblokk, melyben ne látnánk betét vagy tampon reklámot.

A női hormonok élettani hatása áll a menstruáció hátterében, így ha valami hormonális probléma adódik, az a havi vérzés megjelenésében is zavart okoz. A menstruációs zavar jelentkezhet fiatal- és időskorban egyaránt.

nőgyógyászat

Az első menzesz általában 12-13 éves korban jelentkezik, azt jelezve, hogy női testünk jól működik és felkészült az anyaságra. Ilyenkor a női hormonok hatására a méhnyálkahártya leválik, hüvelyi vérzést okozva. Ez normál esetben rendszeresen, havonta ciklusosan megismétlődik. A tankönyv szerint 28 naponta menstruálunk, de természetesen pár nap ide vagy oda belefér. Kezdetben a menzesz időpontjaiban van eltérés, de általában másfél év múlva beáll 22-23 illetve 34-35 nap közé.

A menstruáció zavarok hátterében élettani hatások is állhatnak. Ilyen a stresszes életmód, erőteljes fizikai aktivitás, bizonyos gyógyszerek szedése vagy a nem megfelelő táplálkozás. Mindenképpen fontos, hogy odafigyeljünk, és panasz esetén szakorvoshoz forduljunk.

Késik a menstruációm!

Az egyik leggyakoribb probléma a vérzés késése vagy elmaradása. Ez élettanilag is természetes, hiszen ez jelzi a várandósság kezdetét. Ilyenkor terhességi tesztet ajánlott végezni, majd mindenképpen nőgyógyász szakorvost kell felkeresni. Ha a teszt pozitív, akkor a nőgyógyász megerősíti a terhesség tényét. Negatív teszt esetén pedig kivizsgálásba kezd. Tinédzserkorban 6 hónap, felnőttkorban 3 hónap vérzéskimaradás után történik kivizsgálás.

Gyakori menstruáció

Gyakori menstruáció lehet a rövidebb ciklusonként jelentkező havi vérzés, de akár közti vérzés is. A háttérben általában gyulladás, ciszta, daganat vagy hormonális elváltozás állhat. Mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, hogy az okok felderítése után mielőbb megkezdődjön a kezelés, illetve a gyakori nagy mennyiségű vérvesztéstől ne alakuljon ki vérszegénység.

A vérszegénység következtében kialakulhat akár életveszélyes állapot is. Ez a veszély akkor is előfordulhat, ha ugyanazon alkalmakkor történő vérvesztések önmagukban nem nagy mennyiségűek, de a gyakori menstruáció sokáig fennáll.

Korai klimax, avagy vérzészavarok 40 év felett

Akkor beszélünk menopauzáról, amikor egy éven keresztül nem jelentkezik havi vérzés. Az azt megelőző időszak (általában 10 év) a premenopauza. Ebben az időszakban előfordulhatnak közti vérzések, de akár jelentkezhet a megszokottnál korábban vagy akár 35 napon túl is menstruáció. A menstruáció kimaradása mellett egyéb tünetek is jelentkeznek, többek között hőhullámok, éjszakai verejtékezés, vérnyomás-ingadozás vagy pszichikai feszültség. A kivizsgálás ilyenkor hormonvizsgálatokkal történik, illetve a tünetek enyhítése, megszüntetése a cél.