14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Ezt érdemes tudnod a BUBOR-ról

Nagyon sokan bár már hallottak róla, nem igazán tudják, hogy mi is az a BUBOR. Pedig egy olyan betűszóról van szó, ami sokaknál a pénzintézetükkel kötött szerződésükben is megjelenik. De mi rejtőzik a betűszó mögött? Mit is takar a BUBOR, és miért olyan fontos ez számunkra? Ebből a cikkből mindez kiderül.

Mi is az a BUBOR?

A BUBOR, mint írtam is, egy betűszó, melyet alapvetően a pénzügyi szektor használ, így sokak hitelszerződésében is előjöhet. Ezért érdemes tudnod, hogy miről van szó, hátha saját szerződésedben is felbukkan.

BUBOR

A BUBOR a Budapest Interbank Offered Rate rövidítését jelöli, jelentése pedig: Budapest Bankközi Forint Hitelkamatláb. A BUBOR tehát nem más, mint a magyarországi kereskedelmi bankok által egymásnak nyújtott, egy éven belüli hiteleinél alkalmazott kamatlábak átlaga.

Ez ugyanaz, mint a jegybanki alapkamat?

Nem. A jegybanki alapkamat egy, a bankok számára fontos irányadó alapkamat, mely azonban nem a bankok adataiból számolandó. A jegybanki alapkamatot mindig a Magyar Nemzeti Bank határozza meg. Ez az irányadó kamat határozza meg, hogy a kereskedelmi bankok legfeljebb mekkora kamatot kaphatnak az MNB-nél elhelyezett betéteikért. Ugyanígy meghatározza azt is, hogy az MNB-től kapott forrásokat legalább ennyiért kaphatják meg a hazai kereskedelmi bankok.

Mire is használják a BUBOR-t?

A BUBOR referenciaszintként szolgál a rövid lejáratú banki hitelek kamatainak meghatározásakor, ahogy a változó kamatozású betétek esetén is. Ez az egyetlen hivatalos, bankközi forintkamatláb. Lakáshiteleknél is alkalmazzák báziskamatként, ha ahitelnek egy éven belüli kamatperiódusa van. Erre még jön a pénzintézetek kamatfelára is, így a kettő együtt határozza majd meg az ügyfél által fizetendő kamat mértékét. Továbbá szokták még használni az úgynevezett határidős ügyletek beárazásához is.

Így határozzák meg a BUBOR értékét

A már korábban kivesézett jegybanki alapkamattal talán azért keverik sokan a BUBOR-t, mert mindkettőt a Magyar Nemzeti Bank teszi közzé. Mint említettem is, a hazai kereskedelmi bankok közötti rövid távú hitelezés az alapja a BUBOR-nak. Minden nap, különböző forintalapú, különböző futamidejű hiteleket nyújtanak egymásnak a pénzintézetek. Minden ilyen bankközi hitel tartalmaz egy kamatlábat, mely a hitel díját jelöli. Ezeket a kamatlábakat minden nap összegyűjti az MNB, kiveszi közülük a legnagyobbat és a legkisebbet, majd átlagolja a fennmaradó kamatlábakat. A végeredmény pedig nem más lesz, mint a BUBOR napi értéke. A BUBOR-t az MNB minden nap 11 órakor publikálja a saját weboldalán, ott bárki számára elérhető.

Nem kell félnünk a BUBOR-tól

Azt szokták mondani, hogy amire nem lehetünk hatással, azon kár aggódni. Koncentráljunk arra, amit befolyásolhatunk. Ez pedig az, hogy milyen hitelt veszünk fel. A fenti linken a expresszkolcson.hu jóvoltából összehasonlíthatod a bankok ajánlatait. Hidd el, megéri.