28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

A legfontosabb kerti teendők - Ideje felkészülni a tavaszra

Amint megérkeznek a tavasz első jelei, kezdődhetnek a kerti munkálatok. Vannak olyan feladatokat, melyek már ekkor elvégezhetőek, és ezáltal csökkenthető a tavaszi munkák mennyisége. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb feladatokat, melyek segítségével felkészíthető a kert a melegebb hónapokra.

A gyakorlott kertészkedők számára is rejthet néhány hasznos tippet az összeállításunk, de azok, akik nem olyan régóta próbálkoznak, biztosan számos új dolgot találnak. Lássuk, milyen fontosabb feladatok akadnak most a kertben!

Gyomlálás, fametszés, sövény-, gyep- és fűnyírás 

Ideje felvenni a kerti kesztyűt és hozzálátni a kerti nagytakarításnak. Első lépésként érdemes kiszedni a gyomokat, illetve megnyírni a sövényeket, a gyepet, és természetesen a fűnyírás se maradjon el. Azonban a füvet nem szabad túl rövidre vágni az idei első fűnyírás alkalmával. Továbbá itt az ideje a fák megmetszésének. Érdemes körültekintőnek lenni és utánanézni az adott fa igényeinek, hiszen egyes fákat nem szabad ebben az időszakban metszeni.

A következő feladat a falevelek, a gallyak és a nyesedék összegyűjtése. Ezek mind mehetnek a komposztálóba. Ha még nincs komposztáló a kertben, érdemes egy stabil szerkezetű változatot beszerezni a zöldhulladék komposztálásához. A keletkező komposzt teljes értékű táplálékként szolgál a későbbiekben a növényeknek.

fűnyírás

Talajlazítás, rendrakás a tárolóban, szerszámok átnézése

Nem maradhat el a talajlazítás sem a kerti munkák közül, hiszen csupán így érhető el, hogy az oxigén egészen a növények gyökeréig hatolhasson. Amennyiben kisebb virágágyásokról van szó, elegendő a kéziszerszámok használata, azonban nagyobb terület esetén célszerű beszerezni egy rotációs kapát, mellyel sok-sok idegeskedés és idő megspórolható.

Az aktuális feladatok nemcsak kertművelésből állnak, hiszen rendbe kell tenni a tárolót is. Érdemes minden egyes szerszámot átnézni, megtisztítani, feltölteni, megolajozni és ha szükséges, megélezni. Amennyiben új kéziszerszámokra van szüksége, és nem szeretne a használat során a füst és a zaj miatt aggódni, próbálja ki a Husqvarna akkumulátoros termékeit!

A terasz, a kerti sütögető, a gyereksarok és a házi kedvenc házának rendbetétele

A teraszról sem szabad megfeledkezni! Ha már elolvadt a hó, és előbújtak az első napsugarak, ideje rendbe tenni a kerti programok fő helyszínét. A terasz letisztítása után kerüljenek ki a kerti bútorok. Továbbá kerüljön sor a kerti sütögető tisztítására és a gyereksarok rendbetételére is.

Mindemellett ne maradjon el a házi kedvenc házának kitakarítása és a madarakról való gondoskodás sem. Amennyiben szeretné, hogy a madarak otthonra leljenek a kertjében, helyezzen el egy fészkelőládát az udvar egy kijelölt helyén és némi madáreledelt is a dalos és színes szomszédság számára.