14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A fogyasztáscsökkentés technikai és emberi része

A fogyasztáscsökkentést két oldalról is meg lehet közelíteni. Az egyik oldal a technikai, a másik pedig az emberi oldal. Ezek figyelembevételével és tudatos kihasználásával bárki képes lehet arra, hogy elérjen valamilyen szintű csökkenést a fogyasztásban. Természetesen nem szabad csodákat várni, nem ettől fog az autó fogyasztása minimálisra esni, de akár szemmel látható eredményeket is el lehet érni.

A technikai oldal

A technikai oldal megértése érdekében szükség van egy kis fizikai ismeretre. Nem kell egyből megijedni, pusztán arról van szó, hogy a gyorsulást az erő és az idő határozza meg. Ez azt jelenti, hogy két azonos nagyságú és állandó erő esetében az tud gyorsabban mozgatni egy adott tárgyat, amelyik könnyebb tárgyat mozgat. Egy adott tömegű tárgy esetében akkor lehet elérni gyorsulást, ha növeljük az erő nagyságát. Tehát a gyorsulásnak két módja van: az erő növelése vagy a súly csökkentése.

chiptuning

A súly csökkentése járművek esetében viszonylag lehetetlen megoldás, senki sem szeretne olyan autóval kocsikázni, aminek leszedték valamelyik alkatrészét, mondjuk az ajtaját annak érdekében, hogy gyorsabban tudjon közlekedni. Ebből következik, hogy marad a másik megoldás, azaz az autót hajtó erőt, a nyomatékot kell megnövelni.

A technikai oldal kihasználása chiptuninggal

A fogyasztáscsökkenést célzó chiptuning a nyomaték növelésére helyezi a hangsúlyt. Laikusokban felmerülhet a kérdés, hogy a megnövelt nyomaték hatására rövidebb gyorsulási idő hogyan járul hozzá a fogyasztáscsökkenéshez. A válasz nagyon egyszerű, a rövidebb gyorsulási időnek köszönhetően az autó hamarabb eléri az utazósebességet, hamarabb lehet felváltani, a gázpedált kevesebb ideig kell a nagy terhelési szakaszban tartani, ennek köszönhetően a gyorsulás során használt üzemanyag mennyisége mérséklődik.

Amennyiben kíváncsi vagy, milyen véleménnyel vannak a chiptungról azok, akik már kipróbálták, érdemes elolvasnod az AET CHIPtuning oldalán a véleményeket

A fogyasztáscsökkentés emberi oldala

A vezetési technikának jelentős szerepe van az elhasznált üzemanyag mennyiségének tekintetében. Az előrelátó és tudatos vezetés nagyobb megtakarítást tud okozni, mint sokan képzelik. Ebben az esetben azt kell figyelembe venni és kihasználni, hogy alacsonyabb fordulatszámon kevesebb üzemanyag fogy. A gyakorlatban ennek a kiaknázása roppant könnyű, egyszerűen csak nem kell az autót nagyon kihúzni, főleg nem hosszú ideig.

A gyorsítást sem érdemes sokáig elhúzni és óvatosan végrehajtani. Lassú gyorsulásnál lehet, hogy nincs a pedál annyira nyomva, de az idő miatt megugrik a fogyasztás. Gyorsulásnál érdemes azt az alapszabályt figyelembe venni, hogy az utazósebességet a lehető leghamarabb el kell érni.