7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Az alacsony D-vitamin szint és az egészség kapcsolata

A D-vitamin legismertebb tulajdonsága a napfénnyel való kapcsolata. Azt már nagyon korán megtanulják az iskolások, hogy ahhoz, hogy jól teljesítsenek, el kell hagyni a szobát már az első napsugarak megjelenésekor. Természetismeret órán a tanár elég hamar beszél arról, hogy nemcsak szép barna lesz a bőr a napfénytől, hanem jobb lesz az ember kedve, erősebbek a csontjai, ha minél többet tartózkodik a napon.

A 2020-as év újabb adalékot adott az ismeretekhez: a D-vitamin szint magasan tartása jótékonyan hatott a koronavírusos betegekre, valamint segített az új kór megelőzésében. A gyógyszertárakban hirtelen hiánycikk lett a D-vitamin, mindenki megtanulta, hogy ennek a mértékegysége a nemzetközi egység. 

D-vitamin

A D-vitamin fajtái

A D₂-vitamin ergoszterinből keletkezik ultraviola-sugárzás hatására. Az anyarozs, néhány gomba és az élesztő tartalmazza ezt. 

Az emberi szervezet számára azonban a D₃-vitamin jobban hasznosítható. Ez egy állati eredetű elővitaminból alakul ki a napfény hatására. Konkrétan ez termelődik, ha napozunk.

Az élelmiszerek csomagolásán a 200 NE (nemzetközi egység) ajánlott napi bevitelhez viszonyítva tüntetik fel a D-vitamin tartalmat.

D-vitamin és az öregedés

A Leuveni Egyetemi Kórházban készült egy kutatás, amelyben kimondottan férfiakat vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a vitamin hiánya az idősödő férfiak szervezetére. Arra jutottak, hogy az alacsony D-vitamin szint olyan kockázatokat hordoz, mint a rák, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, sőt, a kognitív hanyatlás is nagyban köszönhető ennek.

Minél fiatalabb az ember, annál kevésbé mutatkoznak meg a hiány tünetei. 2020 óta fontos vizsgálni, hogy a COVID-fertőzötteknél hogyan áll a D-vitamin szintje, hiszen a légúti betegségeknek szélesre tárja a kaput az alacsony szint. Ezzel együtt az immunrendszernek is mankó, hiszen segíti a gyulladáscsökkentésért felelős részecskék aktivitását.

A csontok gyengülése, izomfájdalmak kísérhetik a hiányt, amelyet egy 2012-es tanulmány is igazolt. Kiderült, hogy a rheumatoid arthritis egyik okozója az alacsony D-vitamin szint. Ennek oka, hogy a D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba. Ha nincs elég vitamin, nem épülhet be elég kalcium.

Mi tartalmaz D-vitamint?

A legegyszerűbb válasz: a D-vitamin étrend-kiegészítő. Számos vitaminkészítmény érhető el a piacon, amelyek különböző arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára szükséges vitaminokat. Vannak kimondottan egy típusra kidolgozott étrend-kiegészítők, míg mások komplex pótlást biztosítanak.

Élelmiszerrel nem lehet elegendő D-vitamint juttatni a szervezetbe, így a napfényszegény időszakban - november és március között - muszáj pótolni. Multivitamin szedése esetén nem feltétlenül szükséges pluszban csak D-vitamint szedni. A túladagolásra ugyanis ebben az esetben is figyelni kell.