8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Ez a szerver 24 évig hibátlanul működött

Fogyasztói társadalomban élünk. Megvesszük a kenyérpirítót, majd két év múlva veszünk helyette egy másikat. A mosógép jó, ha kibírja a garanciában megadott öt évet, aztán jöhet a csere. Semmit sem terveznek örök életűre, hiszen ezzel tudják újabb és újabb termékek vásárlására ösztönözni a gyártók az embereket.

Vannak azonban üdítő kivételek, mint az a szerver, amiről a címben olvashattál. Ezt a bizonyos szervert bizony soha nem kellett még leállítani nem várt esemény vagy hiba következtében. Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig igaz!

szerver

Miről is van szó pontosan?

Egy Phil Hogan nevű IT mérnök helyezte üzembe ezt a bizonyos legendás szervert, amit annak idején az 1980-ban megalapított információs technológiai cég, a Stratus Technologies adott ki. Ha eddig eljutottál, minden bizonnyal furdalja az oldalad a kíváncsiság, milyen operációs rendszerrel fut. Természetesen a Stratus VOS-sel, amit az évezred eleje óta nem updateltek - szó szerint. Feladata a fizetések és hitelkártyák adatainak feldolgozása.

Hogan azt állította, soha sem volt szükség arra, hogy nem tervezett leállást hajtsanak végre a szerveren. Azt állítja, hogy olyan stabil volt, mint a beton, megbízhatóságával sosem volt probléma.

Nem ez volt a szerver első rekordja...

Az 1993-ban zsengének titulálható szerver Bill Clinton első elnöki ciklusa alatt is üzemelt már. Akkortájban jött ki frissen a Windows NT 3.1, a Linux pedig mindössze csupán két esztendeje volt a piacon.

2010-ben már e szerver bekerült egyszer a köztudatba, mint a leghosszabb ideje futó szerver. Teltek múltak az évek, és hét további évet lehúzott hiba nélkül. Miután az üzemben tartó cég felvásárlásra került, 2017-ben kapcsolták le, áprilisban frissítették. Kérdés, hogy képes lesz-e bármilyen vas megdönteni ezt a csúcsot. Elég minimális erre az esély.

Álom volna csupán még egy ilyen szerver?

Rendkívül ritka jelenségről van szó, hiszen más szerverek még a közelébe sem értek ennek a rekordnak. A technológia alighanem rendelkezésre állna ahhoz, hogy ilyen tartós szervereket hozzanak létre a mérnökök, kérdés, hogy van-e rá motivációjuk. De jó is volna, ha minden technológiai berendezés, kütyü ilyen hosszú életű volna!

Kérdés persze, mit szólnának ehhez a rendszergazdák, kiknek munkájának jelentős része fölöslegessé válna, s az IT Helpdeskek létjogosultsága is erőteljesen megkérdőjeleződne. Talán nem is tudná egy átlag cégvezető, mi fán terem az IT Helpdesk.

A szerverleállások óriási károkat okoznak nap mint nap a különböző cégeknek, mind anyagi, mind bizalmi szempontból. Gondolj csak bele, ha egy akkora cég, mint az Amazon csak 99,9%-ban állna rendelkezésre, a 0,1%-os leállás napján több mint 100 millió dollárról volna kénytelen lemondani.