6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Fókuszban a szakállápolás

Aki a saját szakállára dolgozik, ne lepődjön meg, ha az oroszlán bajszát húzgálja. Ezzel a kissé erőltetett mondattal remekül illusztrálható, hogy az arcszőrzet néprajzi jelentőséggel bír. A másodlagos nemi jelleg jól látható, markánsan megjelenik annál, aki hagyja. Az ókorban a sumer ábrázolásokon a magas rangú emberek jól látható, erőteljesen ábrázolt, ápolt szakállal láthatók. Egyiptomban épp ellenkezőleg, a sima arc volt az elvárt, szakálla az istenségeknek lehetett, minden esetben jellegzetes formára nyírva.

A szakállápolás tehát egyidős az emberiséggel, hiszen az őskori barlangrajzok szerint már akkor is törekedtek a szőrzet eltávolítására. De a magyar történelem is őrzi az arcszőrzet mítoszát. Az aradi vértanúkat ábrázoló képek tanúsága szerint tizenháromból hatan bajuszt és tömött szakállat, míg a többiek bajuszt viseltek. A szakáll nagy utat tett meg azóta. Újra divatba csak a 2000-es évek első felében jött igazán.

szakállápolás

Nagy szakállasok

Érdekes módon a világ szinte minden táján jelen lévő mitikus figura, a Mikulás is szakállt visel. Nagyszakállú Télapó, jó gyermek barátja. Ezt minden gyermek ismeri. Nem találkozhatunk sehol sima arcú Mikulással. 

Az istenábrázolások jelentős része ősz szakállú, bajszos öreg úrként jeleníti meg Istent. Ugyanez a helyzet Jézussal is. Szakáll, bajusz, hosszú haj - így jelenik meg Isten fia.

Ahogyan korábban említettük, a nagy államférfiak ismérve is a tömött szakáll volt. Ez sugárzott egyfajta erőt, biztonságot, hitelességet. A bajusz ugyanekkor a lovasság, a lovas katonák körében volt népszerű. 

Nem csoda tehát, hogy az átlagemberek is rákaptak a szakállnövesztésre. 

A szakáll ápolása

A szakáll ápolása nagyon sokáig kizárólag szakember, borbély segítségével volt elképzelhető. Az eljárás nem veszélytelen, hiszen egy férfi, akinek pengét szorítanak a nyakához, abszolút kiszolgáltatott. Persze, ez egy nagyon kisarkított elképzelés, azonban akinek volt félnivalója, megválogatta a borbélyát.

A borotválkozás technológiája sokat fejlődött, már nem kell otthon borotvakésekkel kísérletezni, hiszen kicsi, pengés borotvák, eldobható darabok, sőt, elektromos, high-tech készülékek is segítik a mindennapi ápolást. Egy barber shopban tett látogatás viszont nem egy gyorsan elintézhető valami, hanem egy program. Sokszor társas program a barátokkal, jó zene, szakértő kezek és életérzés kombinálódik egy-egy ilyen alkalomban.

Szakállápolás otthon

Előfordul, hogy nincs idő barber shopba menni. Ilyenkor megoldás a professzionális szakállápoló termékek otthoni használata. A természetes alapanyagokból készülő ápolók, krémek, olajak és samponok a nagyközönség számára is elérhetők.

Az igényes férfi mindennapos tevékenységéhez hozzátartozik az arcszőrzetének ápolása, amelynek mostantól semmi akadálya. A növényi olajokat tartalmazó termékek a legjobbak, hiszen természetességükből adódóan nem irritálják a bőrt, fényessé, egészségessé teszik a szakállat.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok