7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Támogasd immunrendszered D-vitaminnal!

Ahhoz, hogy a szervezetünk immunrendszere megfelelően működjön, el kell látnunk a szükséges vitaminokkal. Napjainkban ez hatványozottan igaz. Nem csak az influenza, hanem a koronavírus és persze számos más kórokozó betegíthet meg minket. Azonban ha felvértezzünk magunkat vitaminokkal, megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a fertőzéseket.

Nem csak a C-vitamin fontos

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a C-vitamin felel az erős immunrendszerért. Azonban ma már tudjuk, hogy egy másik alapvitamin, a D-vitamin is elengedhetetlen az egészséghez. Ezt a zsírban oldódó vitamint az emberi szervezet a nyári hónapokban nagyobb dózisban megkapja. Méghozzá a napsugarak által, mivel ennek hatására D-vitamint termel a testünk. Azonban mire a tél véget ér, a magyar emberek nagy része súlyos D-vitamin hiányban szenved. 

D-vitamin

A D-vitamin hiány tünetei

Ez a vitamin nem csak az immunrendszerünk működéséért felel. Ha azt vesszük észre, hogy gyorsan romlanak a fogaink, könnyen törnek a csontjaink, vagy csontritkulásunk alakul ki, gyanakodhatunk D-vitamin hiányra. A kalcium felszívódását ugyanis gátolja, ha nincs elég D-vitamin a szervezetünkben. 

A cukorbetegség kialakulását is elősegítheti, ha nem juttatunk elég D-vitamint a szervezetünkbe. Ugyancsak hozzájárulhat a különböző daganatos megbetegedések, légúti, szív- és érrendszeri kórképek kialakulásához.

A kisgyerekek számára születésüktől kezdve kötelezően adandó étrend-kiegészítő a D-vitamin. Ugyanis esetükben súlyos következményei lehetnek az elégtelen bevitelnek. Angolkór alakulhat ki náluk, ami a csontok meglágyulásával jár.

Pajzs a vírusok ellen

Napjainkban, a tomboló koronavírus-járvány közepette még fontosabb, hogy az immunrendszerünk kellően erős legyen. A megfelelő mennyiségű D-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk felvehesse a harcot a vírusokkal. 

Ideális esetben a kórokozók be sem tudnak jutni a testünkbe. Azonban ha ez mégis megtörténik, egy felvértezett védekezőrendszer sokkal hatékonyabban küzdhet meg velük. A koronavírus lefolyását is nagyban enyhítheti, ha a D-vitamin szintünk eléri az egészséges mértéket. 

Hogyan mérhető a D-vitamin szint?

Szervezetünkben a D-vitamin szintjét egy egyszerű vérvétellel megállapíthatja a háziorvosunk. Amennyiben azt az eredményt kapjuk, hogy hiány vagy súlyos hiány áll fenn a testünkben, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a D-vitamint. Azonban mindig ügyelnünk kell a megfelelő adagolásra. 

Kövessük a szakemberek utasításait, ugyanis a D-vitamin túladagolható. Igaz ugyan, hogy ehhez hosszú távon kell nagyon nagy mennyiséget bevinnünk. A túladagolás tüneteit tapasztalhatjuk, ha gyengék vagyunk, fáj a fejünk, nincs étvágyunk, émelygünk, vagy szokatlanul szomjasak vagyunk. Ügyeljünk továbbá arra, hogy nem csak a vitaminok bevitelével, hanem aktív, sportos életmóddal és megfelelő táplálkozással is tegyünk egészségünkért.