28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
24°
Vasárnap
27°
2022.08.11. csütörtök, Zsuzsanna
filter.hu filter.hu

Az egyik legerősebb antioxidáns az asztaxantin

Az antioxidánsok az egészséges szervezet számára elengedhetetlen alkotóelemek. Jelentős részük növényi eredetű táplálékkal biztosítható, ezek a legfontosabb vitaminok, mint az A-, C-, E-vitaminok, valamint a karotinoidok és flavonoidok. Fontos szerepük van a szabadgyökök semlegesítésében. Kiemelkedően magas hatóanyagú antioxidáns az asztaxantin.

Milyen összetevők biztosítják az antioxidáns képességeit

Vöröses-narancssárgás színét részben a tengerekben előforduló élőlényeknek köszönheti, részben a H. Pluvialis algának, melyet Chilében, speciális vulkanikus közegben termesztenek. Ezek a növények gazdag asztaxantin tartalommal rendelkeznek, mivel a vulkáni eredetű talajban található páratlan nyomelemek és ásványi anyagok a termesztés során bekerülnek az algákba is. 

Az asztaxantin antioxidáns hatása jóval magasabb, mint az ismert vitaminoké (A-, C- és E-vitamin), ezt kísérletek során állapították meg egy Brunswicki laboratóriumban. A vizsgálatok az alábbiakról számoltak be: a béta-karotinnál 50-szer, a C-vitaminnál 60-szor erősebb, míg az E-vitamin esetében több mint 500-szor erősebb a hatóanyag-tartalmuk. 

A XVIII. század végén egy francia tudós - Girod-Chatrans - figyelt fel a tápanyaghiány és az erős napsugárzás összefüggéseire. Feljegyzései szerint az algák nyugalmi állapotban vérvörös színűvé váltak. Tisher angol biokémikus 1944-ben jött rá, hogy mi okozza a vörös színt és elszíneződést. Ez az anyag nem más, mint az asztaxantin. 

asztaxantin

Mi is az asztaxantin védőpajzs? 

Az algák egy természetes folyamatnak köszönhetően termelik az asztaxantint. Ez a folyamat valójában egy védekezési forma a környezeti változásokkal szemben, melyek egyfajta stresszhatást váltanak ki a növényekben. Erre reagálva alakul ki bennük az asztaxantin védőpajzs. A folyamatban az algák színe vörösesre változik, több évtizeden keresztül bírják táplálék felvétele nélkül megtartva ezt a nyugalmi állapotot.

A környezeti változások elmúltával, amikor már ismét természetes módon jutnak vízhez és táplálékhoz változnak friss, zöld színűvé. 

Antioxidánsokkal az egészség védelmében

Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy az antioxidánsoknak fontos szerep jut az egészség megőrzésében. Hatásos védelmet ad az egészséges sejteknek, semlegesítve a szabadgyökök sejtromboló hatását. Természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően több egészségi probléma tüneteit lehet csökkenteni rendszeres fogyasztásával. Ízületi gyulladások, sportsérülések, idegrendszeri megbetegedések esetére is ajánlott antioxidáns tartalmú tápanyagokat fogyasztani, ezzel segítve a szervezet gyógyulási képességét. 

Az Imunex étrend-kiegészítő egyik összetevője a H. Pluvialis alga, mely tartalmazza az asztaxantin antioxidánst. Fogyasztásával csökkenthető a szervezet káros oxidációs folyamatainak kialakulása, így megelőzésként is ajánlott fogyasztani. Megfelelő védelmet nyújt a bőr számára a káros UV-sugárzás ellen is, aktív életet folytatók, sportolók részére a fizikai aktivitás biztosítása mellett a regenerálódást is támogatja.