2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
11°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

A tökéletes teríték

Sokáig csak a kés használata volt elterjedt, emellett étkezéskor a kezek voltak használatban. Úgy tartják, hogy Richelieu bíboros rendelte el a villa használatát azért, mert zavarta a látvány, de a korabeli öltözet is azt diktálta, hogy megoldják a maszatos kezek és lepotyogó falatok problémáját.

A terítésnek ma már rengeteg fajtája és számtalan kombinációs lehetősége van, ami részben a felszolgált ételektől függ, valamint azok sorrendjétől, de akár országonként is találhatunk eltéréseket. 

étkészlet

A teríték alapjai

Az asztalterítő és az asztali futó már megadják a teríték alaphangulatát. Nem kell feltétlenül választani a kettő közül, egy egyszerűbb terítőt nagyon szépen díszít az alkalomhoz illő asztali futó, ami lehet akár gyönyörű gobelin is, virágmintákkal elegáns vagy színesebb változatban egyaránt gyönyörűek. A futót díszíthetik reggelihez vagy uzsonnához csodás gyümölcskertet idéző képek, s persze a karácsonyi ünnepkör és az advent jegyében ne feledkezzünk meg a Mikulásos, illetve Karácsony após (Santa Claus) és egyéb karácsonyi motívumokat viselő asztali futókról se. A Villeroy & Boch étkészlet webáruház és márkaboltnál szebbnél szebb textilek közül válogathatsz

Tányérok

Ha már megvan a teríték alapja, akkor következhetnek a tányérok és tálak. A festett vagy a rézragasztott rajzokkal díszített tányérok szinte már művészeti alkotásnak számítanak, különleges hangulatot varázsolhatunk velük az asztalra, akár színes, akár antracit kivitelben készülnek. Ha szeretnéd, akár egész történeteket is megidézhetsz az asztalodon. Ma már olyan technikák vannak, hogy ezek a tányérok is megfelelnek az olyan modern elvárásoknak, hogy mosogatógépben is tisztíthatóak legyenek, és mikrohullámú sütőben is használhatod őket. 

Ha inkább modern elvárásaid vannak, ami a formát vagy a színeket illeti, akkor például váratlan és egyben elegáns formájú tányérokat választhatsz. Rusztikus vagy akár festett virágokkal díszített tányérok, esetleg egy egyszerre modern és tradicionális hangulatú kék tányér, festett fehér virág mintával - időtálló szépséget teremtenek. A levescsészék vagy a kifejezetten az adott ételekhez tervezett tányérok (sushi, paszta, pizza, hal) már önmagukban egyedi hangulatot varázsolnak.

Kiegészítők

Az i-re a pontot, a kiegészítők tehetik fel. A terítékhez illő szalvéta, szalvétagyűrű, késtámasz vagy különleges formájú vagy díszítésű tálak és tálkák, ha szükséges, evőpálcák is fontos szereppel bírnak, nem csupán funkcionális szerepük van, hanem kiegészítik a terítéket. A részletekben rejlik a tökéletes teríték titka.

Ha többféle stílusból szeretnél harmóniát teremteni, érdemes egy közös pontot találni, ami szerint válogatsz. Ez lehet a szín- vagy a formavilág, és kreativitásod szerint bármilyen szervezőelv mentén alkothatsz egy kis saját csodát akár a hétköznapokról, akár valamilyen ünnepi eseményről van szó. Merj bátran kísérletezni és élvezd a végeredményt - megérdemled!