7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Együtt vagy külön? Avagy hol aludjon a baba?

Kezdő szülőként az egyik legnagyobb dilemma, hogy hol aludjon kisbabánk, amikor hazahozzuk a kórházból. Az együtt alvás mellett és a külön alvás mellett is sok érvet és ellenérvet olvasunk, hallunk. A nyugodt pihenés nagyon-nagyon fontos, mind a kisbaba, mind az édesanya számára. Az is sokszor előfordul, hogy amit a szülés előtt kigondolunk és eltervezünk, hogy hogyan fogjuk majd csinálni, azt az élet és kisbabánk felülírják.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra mindenkinek szüksége van, hisz ebből nyerjük a napi energiánkat. Kipihenve tudjuk a feladatainkat ellátni, a mindennapi nehézségeket higgadtan megoldani. A kisbabák számára a tökéletes alvás segíti a tanulási folyamatot és növeli a koordinációs készséget. Egy kezdő édesanya számára még fontosabb a nyugodt pihenés, hisz ez segíti az anyatej termelődését és az éjszakai fokozott igénybevétel átvészelését.

Együtt alvás a babával

Az együtt alvás a legmegosztóbb kérdés. Sokan vannak ellene és azt mondják, nem egészséges, és sokan vallják, hogy ez a legideálisabb a baba és a mama számára egyaránt. A kutatók szerint is ez a legjobb alvási forma az első időszakban. Ekkor a kisbaba az édesanyját az illatáról ismeri fel, hisz akkor még nem éles a látása. Így az anyukája közelsége megnyugtatja a babát, és az éjszakai ébredések és szoptatások is könnyebben megoldhatóak.

babafészek

Két aggály szokott felmerülni az együtt alvással kapcsolatban. Az egyik, hogy valamelyik szülő véletlenül ráfekszik, megnyomja a babát. A szülők a baba megszületését követően igen éberen alszanak, így minden neszre felébrednek. De ha nagyon izgulunk, érdemes babafészket használni, mely azon túl, hogy kényelmes, kis kuckót biztosít a babának, és ezzel együtt könnyebb átszoktatni őt a saját ágyába. A másik, hogy meddig aludjon ott a baba, illetve mikor érdemes a saját ágyában altatni. Eljön az az idő, amikor a kisgyermeknek nincs már igénye az együtt alvásra, így ő maga költözik át az ágyába.

Külön ágyban, de mégis közel

Ha nem szeretnénk a babánkkal együtt aludni, vagy kicsi a lakásunk és nincs lehetőség saját szobára, akkor érdemes babasarkot készíteni számára. Ilyenkor a közelünkben van, halljuk minden szuszogását, de mégsem velünk egy ágyban alszik a kicsikénk. Erre találták ki a babaöblöt, melynek egyik oldala nyitott, így könnyen odatolható a kiságy mellé. Külön, mégis együtt. Arra figyeljünk azért, hogy nem érdemes a babasarkot az ágyunktól nagyon távol tenni, mert az ugyanúgy megnehezíti az éjszakai keléseket.

Babarezidencia

Sokan úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha a kezdetektől kisbabánk a saját kiságyában alszik, a saját szobájában. Ilyenkor a szülők privát szférája megmarad. Ajánlatos viszont ilyenkor a babaszobába egy ágyat tenni, ahol éjszaka megszoptathatjuk vagy összebújhatunk kisbabánkkal. Akárhogy is képzeltük el, merjük a számunkra legkényelmesebb megoldást megtalálni a baba altatására.

 

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok