6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Ne becsüld alá, hogy mennyire hasznos lehet a szájzuhany!

Az emberek többségénél a fogápolási rutin legtöbbször kimerül a fogkefe és fogkrém napi használatában. Ugyan akadnak, akik ezt kiegészítik némi fogselymezéssel és a szájvíz használatával, de sajnos csak kevesen vannak, akik ismernek és használnak is olyan fogápolási eszközöket, mint például a szájzuhany.

Pedig az akár a fogak közötti résekbe megtelepedett ételmaradék eltávolítására használt a fogtisztító selyem és fogköztisztító kefe használatát is kiválthatja.

szájzuhany továbbra is alulértékelt fogápolási eszköz, pedig sokkal hasznosabb tud lenni, mint gondolnád.

szájzuhany

A szájzuhany a fogpótlással és fogszabályzóval élők számára egyaránt hasznos eszköz

Ugyanis a szájzuhany állítható erősségű vízsugara nagy hatékonysággal képes eltávolítani a fogak közötti szűk résekben és az ínytasakban felgyülemlett lepedékeket, ételmaradékokat valamint ezzel egyetemben az azokon megtelepedett, fogszuvasodást és ínygyulladást is okozó baktériumokat is.

A fogak felületén valamint a fogszabályzók, héjak, hidak, koronák és a különböző fogpótlások apró hézagaiban alkalmanként felhalmozódhatnak a lepedékek, amiket, ha nem távolítasz el, azokból keményebb állagú plakkok képződnek.

Ha azonban a mindennapi szájápolás részeként a hagyományos fogkeféd mellett szájzuhanyt is használsz a fogközök és fogaid tisztítására, a zuhany vízsugara a legkisebb résekből is képes hatékonyan eltávolítani a rossz szájhigiénét okozó ételmaradékokat, lepedékeket és káros baktériumokat.

A szájzuhany használatának legfőbb célja a periodontális betegségek megelőzése

A már kialakult periodontális problémák kezelésére nem alkalmas a szájzuhany, azonban nagyon hasznos eszköz a fog- és fogágybetegségek, ínygyulladások kialakulásának megelőzésében.

A szájzuhany következetes használatával csökkenthető a gyulladást okozó kórokozók száma, a szájüregben levő kellemetlen szagokat okozó patogén baktériumok rendszeres és alapos eltávolításával továbbá megszüntethető a rossz lehelet, megelőzhető a fogínyvérzés és a különböző gyulladások kialakulása.

Bár a szájzuhany használatának lényege a megelőzés, a szájzuhany segíthet a már kialakult gyulladások és a fogínyvérzés mértékének hatékony csökkentésében és periodontális panaszok megszüntetésében is.

Hogyan érdemes használnod a szájzuhanyt?

A kulcsszó a rendszeresség. Minden nap, a napi fogápolási rutinod részeként, az alapos és megfelelő technikájú fogkrémes fogmosást követően érdemes használni a vízsugaras szájzuhanyt.

A zuhany tartáját általában elegendő langyos csapvízzel megtölteni, azonban, ha a célunk a lepedékek eltávolításán túl a fogkő kialakulásának elkerülése, vagy épp a fogínygyulladás megelőzése, érdemes a langyos víz mellett egy kis kupaknyi antibakteriális szájvizet is a szájzuhany tartájába tölteni.

A szájzuhany első használata során érdemes alacsony vízsugár-erősséget választani, majd fokozatosan, fogmosásról-fogmosásra növelni annak erejét az íny irritálódásának elkerülése érdekében.

A fogközökből az intenzív vízsugár által kisepert lepedék, valamint az ezzel együtt távozó baktériumok lenyelése viszont nem feltétlen a legegészségesebb, ráadásul a szájvíz is okozhat az emésztőrendszerbe jutva enyhébb gyomorbántalmakat így a szájvíz lenyelését a zuhany használata során érdemes inkább elkerülni.