7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A babahordozás pozitív hatásai

Az édesanyák évszázados hagyományokat élesztettek újjá azzal, hogy a babahordozást ismét népszerűvé tették. A régi időkben az asszonyok csupán praktikumból kötötték magukra a babáikat. Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy ez a csodálatos közelség mennyi pozitív hatással bír a gyermekre fizikailag. Mindemellett az anya-gyermek kötődést is erősíti.

Ekkortól ajánlott hordozni a babákat

Ha a kicsik szempontjából nézzük a hordozást, gyakorlatilag születésük percétől magunkra köthetnénk őket. Azonban legalább ilyen fontosak az édesanyák érdekei is. Akár hüvelyi úton született meg a baba, akár császármetszéssel, a nők testének regenerálódnia kell. 

babahordozó

A hordozási tanácsadók hüvelyi szülést követően hat hetes pihenőidőt javasolnak, mielőtt a hordozást elkezdjük. Császármetszés után pedig tíz-tizenkét hetet is érdemes várni, hiszen a műtéti terület belső rétegeinek is teljesen meg kell gyógyulnia. 

Ezek azonban csupán ajánlott időintervallumok. Ha az édesanya nehezebben regenerálódik, tovább tart a teljes felépülés, mindenképpen várjon addig, amíg megerősödik. 

Elől vagy hátul hordozzunk?

A hordozási tanácsadók egyértelmű tanácsa, hogy a babáinkat addig hordozzuk elöl, amíg a hét kilogrammot el nem érik. Ha ettől nagyobb súlyú babát kötünk előre, akkor azzal túlterhelhetjük a medencénk és az alhasunk izmait. Ezekkel együtt a belső szerveinket tartó izmokat, a méhünket, a gyűrűs izmainkat. Ezen izmok túlzott igénybevétele a nőknél kellemetlen következményekkel járhat, ilyen például az inkontinencia. 

A babahordozó eszközök kínálata

Míg őseink csupán kendőket használtak a gyermekek hordozásához, a mai édesanyák már számos eszköz közül választhatnak. Azonban a baba korát mindenképp figyelembe kell venni, amikor hordozóeszközt vásárolunk. Az újszülöttek izomzata még nem képes őket megtartani, ezért természetesen más hordozási technikát igényelnek, mint a már ülni vagy járni tudó gyerekek.

Szövött, karikás és rugalmas kendők

A kendős hordozás ma is a legelőnyösebb a legkisebb babák számára. Ezen eszközök kínálata rendkívül széles. A szövött kendőket az anyáknak maguknak kell megkötniük, és bár időigényesebb a használatuk, de tökéletesen magunkra és a babánkra igazítható az anyag. Egy szép kendő ráadásul a hordozós kor végéig elkísérhet minket.

A karikás kendő használata egyszerűbb, azonban a lehetőségeink korlátozottabbak. Háti hordozáshoz kevéssé alkalmas, ezért hét kilogramm fölött már nem használható ki olyan jól. A minőségi rugalmas kendőket szintén újszülöttkortól használhatjuk. Egyszerűen és gyorsan köthetjük magunkra gyermekünket, élvezve ezzel a hordozás örömeit.

Csatos hordozók, formázott kendők

Mivel a gyerekeket akár három-négy éves korukig is hordozhatjuk, a nagyobbak számára is készülnek eszközök. A csatos hordozók és a formázott kendők is gyorsan és könnyen felvehetőek, és akár hosszabb túrák alkalmával is kényelmesen viselhetőek.

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok