11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

5 jel, hogy fel kéne mondanod a munkahelyeden

Mondjuk ki őszintén: pénzből él az ember, épp ezért könnyű abba a csapdába esni, hogy sokáig kötünk komropisszumot egy olyan munkahellyel, ahonnan egyébként érdemes lenne továbbállni. Ez a megoldás pedig könnyen a terveink, álmaink, jobb karrier kilátások, akár pedig mentális- és lelkiállapotunk rovására is mehet. Szerencsére vannak egyértelmű jelek, hogy mikor érdemes inkább búcsút mondani, mint kivárni, hogy esetleg jobbra forduljanak a dolgok.

 munkahelyi felmondás

1. Számodra bármilyen szempontból jobb ajánlatot kaptál

Lehetséges, hogy egyébként teljesen jól megvagy a jelenlegi munkahelyeden, de kaptál egy ajánlatot, ami jobban fizet/közelebb van/barátibb a munkaidő/szimpatikusabb vagy egyszerűen csak az álommunkád.

Ez előfordulhat úgyis, ha amúgy nem keresel aktívan munkát, mivel elégedett vagy a munkahelyeden, de valaki mégis megtalál egy jobb ajánlattal, lehet az egy fejvadász cég, egy korábbi munkáltatód vagy akár egy ismerős.

Ha ez tényleg egy olyan lehetőség, ami úgy érzed, minőségi változást jelentene akár a magánéletedben, akár a karrieredben, úgy, persze gondos mérlegelés után, de semmiképp se hagyd figyelmen kívül, csak azért ,mert mondjuk a jelenlegi munkahelyeddel sincsenek különösebb problémák.

2.     Nem tudsz már továbbfejlődni a jelenlegi pozíciódban

Ebbe a hibába viszonylag könnyű beleesni: annyi ideig maradni egy munkahelyen mondjuk megszokás vagy egyéb előnyös dolgok miatt, amíg úgymond túl nem növünk a pozíción és már nem tudunk továbbfejlődni benne, mondhatni “beleragadunk”.

A változtatás persze mindig kockázatosnak tűnik, de azért legtöbbször érdemes belevágni és szétnézni olyan cégeknél, amik továbbfejlődési, továbblépési lehetőséget, tréningeket, új kihívásokat kínálnak.

3. Nem pozitív vagy kifejezetten lehúzó munkakörnyezet

Ez talán nem is szorul különösebb magyarázatra, ha valahol nem érzed különösebben jól vagy netán kimondottan rosszul érzed magad, az a lelki-és testi egészségedre (stressz, idegösszeroppanás, kiégés, egyéb mentális betegségek és ezekből kialakuló további fizikai tünetek és betegségek) is kihathat hosszútávon.

Sokan úgy gondolják, hogy kötelességük tűrni egy olyan munkahelyen, ahol mondjuk túlontúl stresszes a munkakörnyezet, például lekezelő a főnök, nem jó fejek a kollégák vagy szinte teljesíthetetlenek az elvárások. Ez viszont nincs így, és ha már konkrét tüneteket is érzel magadon, hogy nem érzed jól magad, azt sose hagyd figyelmen kívül, mert a szervezeted nem véletlenül figyelmeztet: itt az ideje továbbállni.

3.     Karrierváltáson gondolkodsz

 

Lehet, hogy imádod a kollégáid vagy a munkahelyed és mégis…Ha a munkakört nem neked találták ki, akkor nem biztos, hogy ezek miatt érdemes megrekedned egy olyan pozícióban, ami nem neked való. Persze ilyenkor először körülnézhetsz cégen belül is, hogy van-e esetleg nyitott pozíció valami hozzád közelebb álló területen. Például, ha eddig HR-esként dolgoztál egy helyen, de már nem találsz benne elegendő kihívást, megérdeklődheted, hogy esetleg van-e nyitott pozíció a marketing részlegen, ha az ahhoz szükséges tudásod és tapasztalod egyébként meglenne hozzá.

Persze lehetséges, hogy nemet mondanak, de egy próbát mindenképp megér. Azt viszont érdemes tudni, hogy nagyobb eséllyel mérlegelhetik a kérésed, ha már legalább 1 éve dolgozol a jelenlegi munkakörödben.

5. Kiállhatatlan főnök

Ez egy elég gyakori és nyomós érv a munkahelyváltás mellett, főleg, ha a közvetlen főnököddel vannak problémák. Egy jó főnök ugyanis támogató, türelmes és munkájuk része, hogy a te fejlődésedre/fejlesztésedre is odafigyeljenek, a bizalom és a teret adás pedig szintén kulcsfontosságúak.

Ha úgy érzed, hogy ezek nem teljesülnek, sőt, esetleg egyenesen egy kiállhatatlan főnököt fogtál ki, aki csak megnehezíti az életed, az egy elég erős jel lehet a munkahelyváltásra.

Ha esetleg már a próbaidő alatt kezd kiderülni számodra, hogy nem neked való az új munkahely, akkor olvasd el ide kattintva cikkünket a témában, hogy megtudd, mire kell figyelned, ha ebben az időszakban döntenél a távozás mellett.

Reméljük, tippjeink a segítségedre voltak, a végső döntést viszont neked kell meghoznod, ami nem mindig könnyű. Ha teheted, kérd ki családtagjaid, barátaid véleményét is, de alapvetően neked kell mérlegelned. A cikket írta a Jómeló.hu csapata.

A kép forrása Pexels.