8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Szükségem van egyáltalán lakásbiztosításra?

Ha egy szóval szeretnék válaszolni a címben feltett kérdésre, akkor a válaszom egyértelműen az, hogy: igen! Igabázól egyáltalán nem az a kérdés, hogy van-e szükséged lakásbiztosításra, hanem az, hogy milyenre. Szeretsz veszélyesen élni? Akkor ne köss, mert egzisztenciálisan ennél veszélyesebbet nem nagyon tudok elképzelni. Gondolj csak bele, hogy pl. lakástűzben porrá ég a házad, és te ott állsz egyetlen forint, bútorok, ruhák és ház nélkül. Elég meredek jövőkép, igaz? Na ugye, hogy kell neked az a lakásbiztosítás?

Mire fizet a biztosító egy lakáshitel esetén?

Most, hogy tisztáztuk, mindenképp szükséged lesz lakásbiztosításra, nézzük meg, hogy milyen esetekben fizet a biztosító! Fizethet csőtörés, üvegtörés, tűzoltás, mentés, családtagok által okozott károk esetén éppúgy, mint betörés, vandalizmus esetén. Továbbá rom- és törmelékeltakarítás vagy az elveszett, illetve megsemmisült személyi okmányok pótlását is állhatja a lakásbiztosítás.

lakásbiztosítás

Persze ezek az alapok, és biztosítója válogatja, hogy pontosan mire is terjed ki a csomagod. Rengeteg kiegészítés is lehet egy-egy biztosításban, melyeket te tudsz eldönteni, hogy plusz díjért cserébe kéred-e a szerződésbe. Látogass el a Banknavigator oldalára, és kalkulálj egy igényeidnek megfelelő lakásbiztosítást, hogy lásd, mely biztosítónál mire számíthatsz.

Milyen ingatlanokra köthető egyáltalán lakásbiztosítás?

Alapvetően minden lakásra és házra köthető, de azért itt is vannak kivételek. Itt is a biztosító egyéni kockázatviselési hajlandósága dönt, hogy mit biztosít és mit nem. A sorházakkal és az ikerházakkal nincs semmi gond, de érdemes előkalkulációt végezni, mert más lesz a biztosítási összeg a biztosítóknál.

Amire nem lehet a legtöbb biztosítónál lakásbiztosítás kötni, az a vályogház és az építés alatt álló ingatlan. Ez utóbbi megoldható építési és szerelési biztosítással, a vályogház azonban már keményebb dió. Vályogházat csak bizonyos cégek és bizonyos feltételekkel biztosítanak. Ha vályogból épült házad van, mindenképp végezz kalkulációt a fenti linken, így megtudhatod, hogy egyáltalán melyik biztosító jöhet szóba.

Mire terjedhet még ki a lakásbiztosítás?

Alapvetően két része van a lakásbiztosításnak: ingatlan és ingóságok. Az ingatlanba a főépület mellett a garázs és a melléképületek is belevehetőek, míg az ingóságokba gyakorlatilag bármi, amit otthon tárolsz. Külön felárért cserébe akár a garázsban álló autódra is megkötheted a lakásbiztosítást. Sőt, ha nagy értéket tartasz otthon pl. egy páncélszekrényben (ékszerek vagy egyéb értéktárgyak), akkor azok is biztosíthatóak. Ahogy a nagy értékű festményekre is kiterjedhet a lakásbiztosítás, megfelelő kiegészítő biztosítási díjért cserébe. Emellett köthetsz biztosítást a medencédre, kerti bútorokra, sőt még a kerti növényeidre és a háziállataidra is.