26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Hasznos tippek izomgörcs ellen

Mindenki járt már úgy, hogy egy edzés során beléhasított a fájdalom. A munka ilyenkor megakad, és aznap már biztosan nem is folytatódhat. Sportolás közben a legtöbbször jelentkező görcsfajta a valódi izomgörcs – többféle izomgörcsöt is megkülönböztetünk, pl.: disztónikus és merevgörcsök.

A valódi izomgörcs - mint ahogy a többi sem - nem csak egy kellemetlen tünet: ha hosszabb ideig fennáll, az izomrostok is károsodhatnak. Emellett a testünk jelzése is: valami hiányzik az olajozott működéshez. 

Mitől alakul ki?

Számos oka lehet, de a leggyakoribb az ásványianyag-hiány. Amikor tartósan kevesebb a magnézium – ritkább esetben a kalcium – a szervezetben. Ilyenkor felborul az ionáramok egyensúlya, és kevesebb tápanyaghoz, illetve oxigénhez jut az izom. A funkcióját így csökkentve vagy egyáltalán nem tudja ellátni. A testünk pedig izomgörcs formájában szeretné a tudtunkra adni, hogy valamire szüksége van. Főként sportoláskor vagy akkor fordul elő, ha huzamosabb ideig nagy megterhelés alatt áll egy izom.

Intő jelek és megelőzés

Egy izomgörcs, bármennyire is hirtelennek tűnhet a megjelenése, nem előjel nélkül következik be. Már a kialakulását megelőző pár percben érezhető, hogy az izom nem megfelelően funkcionál. Csökkent teljesítmény és diszkomfortérzés is jelezheti.

izomgörcs

Ha felismeri az előjeleket, vagy már görcsöl az izom, a mozgás felfüggesztése után meg kell várni, amíg az izom ellazul. Ezután masszírozza meg a problémás területet, és erősen javasolt, hogy ezek után pihentesse a fáradt végtagot.

Az izomgörcs kialakulásának esélyét hosszú bemelegítéssel lehet csökkenteni. Egy fél km-es lassú futás, kis sorozatos súlyzózás vagy álló kerékpározás tökéletesen megfelel. Ezek az izmokon túl a szívnek és az ízületeknek is jót tesznek. Felkészítjük őket a nagyobb terhelésre.

Egy jó tanács: az edzés utáni fürdés során meleg víz helyett inkább a hideget (bátrabbak jegeset) részesítse előnyben. A meleg víz ugyanis az edzéstől amúgy is kissé gyulladt izmokat még inkább belobbanthatja, ami könnyen izomgörcshöz vezethet. Ez nem csak az izmoknak jó: felpezsdíti az egész szervezetet, és szívósabbá teszi azt, aki alkalmazza. 

Az izomgörcs kezelése

A legjobb kezelés ugyan a megelőzés, ám ha mégis lecsapott ránk az izomgörcs, legelőször nyújtással kell próbálkoznunk. Az edzés utáni nyújtásnak azonban sokkal kíméletesebbnek kell lennie, mint ahogy azt az edzés előtt végeztük. A kevésbé dinamikus nyújtást elég 5 percben elvégezni, és máris érezni fogjuk a hatást.

Korábban kitértem rá, hogy a leggyakrabban a magnéziumhiány okozza a kellemetlen görcsöket. Jó hír, hogy ez az egyik legkönnyebben és legolcsóbban elérhető táplálékkiegészítő, mégis csak nagyon kevesen figyelnek a pótlására. Rendszeres szedésével megelőzhetőek az izomgörcsök.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok