26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Egészséges talaj: rendszeres meszezés

Angliában és Németországban a gazdák évszázadok óta alkalmazzák talajjavításra a meszezést, és ennek hasznosságát hazai tapasztalatok is igazolják. Szakembereink véleménye régóta megegyezik abban, hogy ez a kémiai talajjavítás eredményes módszer a talaj termékenységének fokozására, hiszen akár 30-40%-os terméstöbblet elérését is lehetővé teszi. A trágyázással és vetésforgóval együtt alkalmazva a meszezés a korszerű gazdálkodás kulcsa.

Savanyú talajon savanyú szőlő

A talaj biológiai működésének zavarai napjainkban egyre látványosabbak, friss felmérések szerint a magyarországi talajok 40%-a erősen erodált, és közel 3 millió hektárra becsülhető a talajjavítást igénylő mezőgazdasági terület. A talajok kimerülésének legfőbb oka pedig a talajsavanyodás. Az intenzív vagy rosszul alkalmazott műtrágyázás tovább ront a talajminőségen, ahogyan az ipari-közlekedési eredetű, légköri savas üledékek aktív jelenléte is.

savanyú talaj meszezés

Alacsony pH-értékű talajon a növénykultúrák teljesítménye és hozama is gyengül. A tápanyagoknak csak nagyjából 1/3-a lesz elérhető a növény számára, miközben könnyebben szabadulnak fel toxikus anyagok. A kimosódó kalcium csökkenti a talajszerkezet stabilitását, ezzel romlik a talaj nedvességmegőrző képessége, fokozódik az aszálykárok mértéke. Ami növekszik, az a gazdálkodás energiaigénye, a termelési ráfordítások mértéke.

Meszezni muszáj!

A meszezés alapvetően a savanyú kémhatás semlegesítését és a talaj jobb tápanyagellátását szolgálja. A meszezés jó irányba tolja a talaj biológiai, fizikai és kémiai tulajdonságait, hatására:

  • Javul a talaj szerkezete, levegő- és vízgazdálkodásaJavul a talaj szervesanyag-minősége
  • Csökken a talaj cserepesedési hajlama, ellenállása a művelőeszközökkel szemben
  • Nő a mikroorganizmusok száma, élénkül a mikrobiológiai aktivitás
  • Jobb lesz a tápanyagforgalom: intenzívebbé válik a nitrifikáció, a tápanyagok feltáródása, a műtrágya-hasznosuláa
  • A talaj könnyebben felveszi a tápanyagokat (N, P, K, Ca, Mg, B, Mo, Se), de ellenállóbb lesz a toxikus elemekkel szemben (Fe, Mn, Zn, Cu, Al, Cd, Ni, Pb)

Adagolás

Első lépésként érdemes a talaj állapotát megvizsgálni, és a mért adatok birtokában meghatározni a mészanyag szükséges mennyiségét. 

Kijuttatási időszakok

A meszezés történhet vetés előtt bedolgozva, de ősszel és tavasszal (egészen a bokrosodás végéig) fejtrágyaként is alkalmazható a bevetett területen. A késő őszi meszezés nagy előnye, hogy kora tavaszig rendelkezésre áll annyi csapadék, amennyi a mészanyag oldatba kerülését biztosítja, így az teljes mértékben képes lesz hasznosulni. Kertek, gyümölcsösök és szőlőültetvények meszezésére nem alkalmas a nyár, de szántóföldeken az aratást követően; legelők, pázsitok, rétek esetében pedig a nyári szénakaszálás után sort keríthetünk rá.