6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Magyar nyelvleckék

Furcsán hangzik, de egyre inkább szükség van itthon is a magyar nyelvtanulást segítő könyvekre. Hazánk egyre népszerűbb a külföldiek körében, minden évben egyre többen telepednek le tartósan Magyarországon, elsősorban munkavállalási célzattal. Mivel a magyar nyelv nem tartozik a könnyen tanulható nyelvek közé, ezért fontos, hogy már az alapoktól kezdve jól felépített, tematikus formában ismerkedjenek meg vele a tanulni vágyók.

Magyar nyelvkönyvek

A1-B1 szint között az egyik legismertebb kiadvány a Szita Szilvia -Pelcz Katalin: MagyarOK című tankönyvcsalád. Hozzá tartozó hanganyag és kézikönyv is rendelkezésre áll letölthető formátumban.

Másik ismert nyelvkönyvcsalád a Hungaro Lingua, ami angol anyanyelvűeknek íródott, magyar nyelvtanulást segítő szándékkal, és egymásra épülő modulokat tartalmaz. A nyelvtani szabályokat és szóalkotást részletesen magyarázó könyvek és munkafüzetek A1-től, azaz kezdő szinttől egészen B2 szintig kísérik az illetőt a magyar nyelv útvesztőjében. Hanganyagok is rendelkezésre állnak.

Ha ECL nyelvvizsga a cél, nagyszerű választás Szabó Szilvia: ECL Magyar mint idegen nyelv A1 B1 B2 C1 szint című kötete, ami kifejezetten erre a nyelvvizsgára készít fel. Angol anyanyelvűeknek készült, de bárki, aki angolul tud, képes megérteni a tankönyv lényegét és elsajátítani általa a magyar nyelvet.

A fenti kiadványok az Oxford Corner Könyvesbolt kínálatában megtalálhatóak, érdemes szétnézni náluk, ha magyar nyelv tanulása a cél.

Magyar nyelvtanulást segítő könyvek 

Ugyanúgy, mint bármilyen más idegen nyelv elsajátításakor, a magyar nyelv tanulásában is segíthetnek a nyelvtanulást támogató kiadványok. Egyrészt szórakoztatóak, azaz játszva tanulhatók velük a különböző nyelvek, másrészt ha az adott szituációban látjuk, akkor jobban megragadnak a gyakran használt kifejezések és szavak.

A PONS kiadványok magyar változata elérhető már hazánkban is, melyet angol nyelvről, mint bázisnyelv tanulhatnak a magyarul tanulni vágyók.

Történelmi könyvek magyarul

Ha ismerősünk keres olyan könyvet, ami segíti a magyar nyelvtanulást, és egyben bemutatja Magyarország történetét is, ajánljuk figyelmébe az Oxford Corner Könyvesbolt webshop kínálatát. Itt a nyelvkönyveken túl olyan magyar nyelvű könyvek is találhatók, melyben számos érdekességet lehet megtudni múltunkról, történelmünkről. Badiny Jós Ferenc A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNETÉNEK KIS TÜKRE II. ebben a témában igazi kincsnek számít. Többek között fellelhető itt Győr-Moson-Sopron megye kézikönyve is, ami angol és magyar nyelven íródott.

Vagy Trianon emlékét őrző, érdekességeket rejtő kötet Ádám Magda - Ormos Mária: Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről Trianon 1919-1920 című könyve szintén olvasmányos kiadvány magyarok és nem magyarok számára egyaránt.