12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Milyen polietilén típusok léteznek, és mire használhatók ezek?

Bármerre is nézünk körbe magunk körül, biztosan találunk legalább egy, de inkább több műanyag tárgyat. Műanyag és műanyag között azonban nagy különbségek vannak, és nem is olyan egyszerű megkülönböztetni az egyes műanyag fajtákat. Erre találtak ki egy nemzetközi jelölést, amely három háromszög alakban körbefutó nyíl, benne egy kódszám és alatta vagy benne a műanyag típusa. A leggyakrabban használt műanyag a polietilén, ennek fajtáival és felhasználásával foglalkozunk ebben a cikkben.

A polietilének fajtái

polietilén

A polietilén legtöbb változata a hőre lágyuló műanyagok közé tartozik, részben kristályszerkezetű és a legszélesebb felhasználási körben használható. A polietilén éves termelése 90 millió tonna körül mozog. A különböző polietilének más és más célra használhatók.

A leggyakoribb polietilén fajták az alábbiak:

  • LDPE - alacsony sűrűségű
  • MDPE - közepes sűrűségű
  • HDPE - nagy sűrűségű
  • LLDPE - lineáris alacsony sűrűségű
  • ULMWPE - ultra-kis molekulatömegű
  • HMWPE - nagy molekulatömegű
  • UHMW - ultra-magas molekulatömegű
  • XPE - térhálós
  • HDXLPE - nagy sűrűségű térhálósított

A legismertebb polietilén fajták felhasználási területei

1. LDPE

Az LDPE rugalmas, kis szakítószilárdságú műanyag. A csomagolóiparban ezt használják a legtöbbet, például zacskókhoz, fóliákhoz. A híg savaknak, lúgoknak és alkoholoknak ellenáll, gyúlékony, elektromos szigetelőképessége jó.

2. HDPE

Merevebb, de szintén hőre lágyuló, kristályos szerkezetű műanyag. Szakítószilárdsága nagy, ellenáll az időjárásnak, az oldószereknek, és vízálló. Szintén jó elektromos szigetelőképességgel rendelkezik. Keménysége miatt sok terméket gyártanak belőle a csomagolóipar számára: mosószeres flakonok, ládák, tálcák, kupakok, palackok, tejesdobozok, műanyag konténerek, szemetestartályok. A műanyag játékok egyharmadának a HDPE az alapanyaga. Mivel jól ellenáll a vegyszereknek, csöveket is készítenek belőle.

3. LLDPE

Bár hasonlít az LDPE-re, az LLDPE egyes tulajdonságai megváltoztathatók, ezért speciális termékek, például szemeteszsák, műanyag zacskó, bevásárlószatyor, kábelköpeny, szigetelők, víztömlők és csövek készíthetők belőle. Az élelmiszer-csomagolások kedvelt alapanyaga.

4. PEX

A PEX a hőre keményedő műanyagok közé tartozik. Kiválóan alkalmas nagyfeszültségű kábelek szigetelésére, csőhálózatokhoz és fűtési/hűtési rendszerekhez, vízvezeték-szereléshez.

5. ULMWPE

Az ULMWPE nagyon kopásálló, kemény műanyag, melyet mozgó alkatrészek, csapágyak, csuklók, valamint csípőprofilok gyártására használnak.

Hogyan válassza ki a megfelelő polietilént?

A fenti öt polietilén fajta korántsem a teljes kínálat. Ha gyártatni szeretne fóliát, zsákot vagy egyéb csomagolóanyagot, keresse meg a Parainesis szakembereit, akik segítenek az Ön igényeinek megfelelő műanyag típust kiválasztani.