7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Nem minden levegőfertőtlenítő veszélytelen

A több ember által használt beltéri helyiségek levegőjének jó minősége kiemelt fontosságú kérdés. Az óvodák, iskolák, kórházak, egylégterű irodák melegágyai lehetnek a különböző fertőzéseknek.

Mitől lehet szennyezett, egészségtelen a levegő?

A zárt, beltéri helyiségek levegőjében különböző allergének, kórokozók, illékony anyagok terjedhetnek. Vírusokkal, baktériumokkal, gombák spóráinak millióival élhetjük együtt életünket anélkül, hogy tudnánk róla. Ha belélegezzük ezeket a mikroszkopikus részecskéket, különböző betegségek alakulhatnak ki szervezetünkben. 

A különböző kórokozók, szennyeződések allergiás reakciókat válthatnak ki, sőt, a legyengült immunrendszerű emberek esetében súlyos egészségügyi kockázata lehet a szennyezett, egészségtelen levegőnek.

Ezt tehetjük a tisztább levegőért

Napjainkban számos levegőfertőtlenítő módszer és készülék közül választhatunk. Ezek egyike az ózongenerátoros fertőtlenítés. Ez a módszer azonban mérgező, és a beltéri helyiségek különböző felületeire káros. Az ózon igen erős oxidáló hatású gáz, ennek a tulajdonságának köszönheti erős fertőtlenítő képességét. Azonban az ózon instabil molekula, mely saját magával és környezetével egyaránt reakcióba lép, ezáltal károsítja  bútorokat, a játékokat, a berendezési tárgyakat (monitorok, televíziók, billentyűzetek, dekorfelületek), használati eszközöket. 

levegőfertőtlenítő

Éppen ezért bár hatékony, a használata körültekintést és szakértelmet igényel. Emellett kizárólag akkor alkalmazható, ha senki nem tartózkodik a fertőtlenítendő helyiségben. Így azonban csak időszakos fertőtlenítés valósítható meg ezzel a módszerrel, a folyamatos üzemelés nem lehet alternatíva.

Létezik teljesen biztonságos levegőfertőtlenítő technológia 

Vannak helyiségek, amelyek esetében folyamatos levegőfertőtlenítés szükséges. Ma már létezik olyan technológia, mely megfelel e követelménynek. A hidegplazmát előállító levegőfertőtlenítő berendezések használatához nincs szükség a helyiség kiürítésére. 

A plazmán áthaladó levegőt a berendezés energizálja, ezáltal azonnal elpusztítva a levegőben lévő káros mikroorganizmusokat. A plazma hatékonyságát kiegészíthetjük különböző szűrőkkel is, melyek nagyfokú részecskeszűrést és szagmegkötést is megvalósítanak.

Mivel a plazmatechnológia teljesen veszélytelen, ezért akár idős emberek vagy gyerekek környezetében is folyamatosan működtethető. A berendezés több típusa elérhető, így minden helyiséghez találunk megfelelő készüléket.

Kiemelt figyelem az egészségügyi intézményekben

A kórházakban, rendelőintézetekben a levegőbe több kórokozó kerül, ami jelentősen megnöveli a fertőzés kockázatát. Az egészségügyi intézményekben a levegőben  terjedő vírusok baktériumok, gombák súlyos, akár életveszélyes szövődményeket okozhatnak a pácienseknél. A műtők, az intenzív osztályok, a fekvőbeteg osztályok, a várótermek olyan helyiségek, melyekben a betegek és az egészségügyi személyzet egyaránt fokozottan ki vannak téve a levegőben terjedő kórokozóknak.

Ezekben a helyiségekben rendkívül fontos, hogy a levegőfertőtlenítés folyamatosan, 24 órában megoldott legyen. Erre kiváló megoldást kínál a plazmatechnológiával működő levegőfertőtlenítő berendezés.