8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Ezért hasznos a páramentesítő készülék

Amikor beköszönt a hűvösebb idő, sok lakásban jelennek meg szürkés, feketés foltok a falon. Ez nem más, mint a penészgomba.

A penészes fal ezért jelent gondot

Ha azt gondoljuk, hogy a penészgomba telepei csak esztétikai problémát jelentenek, tévedünk. A penész hosszú távon ugyanis komoly egészségügyi problémák okozója lehet. A gombák spórái láthatatlanul mérgezik életterünk levegőjét. Ezeket a mikroszkopikus szemcséket belélegezve káros hatást fejtenek ki a szervezetre. Különböző légúti megbetegedéseket okozhatnak. A krónikus légúti betegségek tüneteit súlyosbíthatják, szemviszketést, bőrirritációt okozhatnak. Nem gondolnánk, de a spórák az idegrendszerünkre is hatással lehetnek, hangulatzavarokat okozhatnak.

Ezért penészedik a lakásunk

A penész kialakulásának alapvető feltétele a nedves környezet. A falakon lecsapódó párában kiválóan meg tudnak telepedni a spórák. S hogy mitől válhat párássá egy helyiség levegője? Kutatások szerint egy olyan lakásban, amelyben négy ember él együtt, naponta tizennégy liter pára jut a levegőbe. 

Az emberi test egyes biológiai folyamatai, úgy mint a légzés, az izzadás, kipárolgással járnak. Főzés során gőz keletkezik, ami szintén növeli a levegő víztartalmát. Takarításkor, felmosáskor a felületekre juttatott nedvességből szintén pára képződik. A vizes ruhák beltéri teregetése során szintén tetemes mennyiségű párát juttatunk a légtérbe. Nem ritka, hogy az ablakok belső felületén vízcseppek jelennek meg, vagy láthatóan vizesedik a fal.

A hőmérsékletnek is nagy szerepe van

páramentesítés

A pára kicsapódásához szükséges, hogy a levegő elérje a harmatponti hőmérsékletet. Ez pedig akkor valósul meg, ha a külső és a belső hőmérséklet között megnő a különbség. Ha az épület szigetelése nem megfelelő, akkor a helyiségek sarkain, falfelületein hideg foltok alakulnak ki. Ez az úgynevezett hőhíd jelensége. Ezeken az alacsonyabb hőmérsékletű területeken éri el a levegő a pára kicsapódásához szükséges hőmérsékletet. Itt alakul ki a penész számára ideális nedves környezet, tehát itt jelennek meg a szürke, fekete foltok. Sokszor láthatatlanul van jelen a káros gombafaj az otthonunkban. A bútorok mögött, a vizesblokkok csöveinél is megtelepedhetnek a spórák. 

Penészellenes megoldások

A megfelelő szellőztetés, a helyiség átfűtése és a szigetelés javítása hosszú távú megoldást jelent. Azonban kiváló módszer a levegő nedvességtartalmának csökkentésére egy modern páramentesítő készülék használata. Ez a berendezés a belső légtér páratartalmát csökkenti, megakadályozva ezzel a penész kialakulását. Teljesen automatizálva működik. Amint beállítottuk a kívánt páratartalom mértékét, a készülék folyamatosan tartja ezt a szintet. Segít szárazon tartani a falakat, az ablakokat, így a hőhidakon sem csapódik ki a pára. Így pedig a penész sem tud megtelepedni az otthonunkban, tehát máris sokat tettünk a saját és családunk egészségéért.