Persze minden speciális kávékészítési fortélyhoz fontos a minőségi alapanyag. Az igazán finom kávé vásárlás ezért a leglényegesebb lépés, hiszen, ha ebben rosszul döntünk, készíthetjük a kávénkat akárhogy, nem érjük el a kívánt hatást. Ha ez megvan, akkor lehet szemezgetni a különleges eljárások közül.
Az igazán egyedi french press kávé készítése egy kicsit megkeveri a szokásos sorrendet: a kávé először egy csészébe kerül, erre öntik rá a forró, de nem forrásban lévő (kb. 93-95 Celsius fokos) vizet, majd az egészet átszűrik a csésze aljára nyomott szűrővel, és átöntik egy másik csészébe. Teljesen más ízhatást lehet elérni ezzel a módszerrel, mint a szokásossal, melynek során a kávén gyakorlatilag átöntjük a forró vizet.
Ez az alap, de persze nagyon sokféleképpen lehet befolyásolni, hogy ebből pontosan milyen kávé is készüljön. Nagyon sokat számít például a kávé és a víz aránya: minél több a kávé, annál erősebb lesz a főzet. És az sem mindegy, hogy hány fokos vizet használunk a főzet elkészítésére, valamint az őrlemény lágyságán is sok múlik.
Mindebből következik, hogy ahány ember, annyiféle french press kávé fog készülni. A kávézás művészetében éppen ez a szép: a végtelenségig lehet rajta változtatni, kísérletezni, mert a sok komponens és egyéb tényező miatt ezerféleképpen módosítható a végeredmény. Ha otthon próbálkozunk kávéfőzéssel, a különböző részletek módosításával tudjuk kikísérletezni a számunkra tökéletes kombinációt.
A french press kávén kívül persze még rengetegféle kávékészítési mód létezik, amiket bárki kipróbálhat otthon. Mindössze minőségi kávéra van szükség ahhoz, hogy a kávé a lehető legízletesebb legyen!
A fotó forrása:
AnnGaysorn / Shutterstock.com