8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Alternatív kávéfőzési módszerek

Néha abból születnek a legjobb ötletek, hogy nincs nálunk megfelelő felszerelés valamihez, vagy egyszerűen csak kísérletezni támad kedvünk. A kávét nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni a hagyományos és széles körben ismert módszeren kívül (ami az őrlemény leforrázása lenne). Ezek a kreatív eljárások pedig sokszor meglehetősen különleges ízélményt tudnak adni.

Persze minden speciális kávékészítési fortélyhoz fontos a minőségi alapanyag. Az igazán finom kávé vásárlás ezért a leglényegesebb lépés, hiszen, ha ebben rosszul döntünk, készíthetjük a kávénkat akárhogy, nem érjük el a kívánt hatást. Ha ez megvan, akkor lehet szemezgetni a különleges eljárások közül.

kávéfőzés

French press: kávé nyílt tűzön

Az igazán egyedi french press kávé készítése egy kicsit megkeveri a szokásos sorrendet: a kávé először egy csészébe kerül, erre öntik rá a forró, de nem forrásban lévő (kb. 93-95 Celsius fokos) vizet, majd az egészet átszűrik a csésze aljára nyomott szűrővel, és átöntik egy másik csészébe. Teljesen más ízhatást lehet elérni ezzel a módszerrel, mint a szokásossal, melynek során a kávén gyakorlatilag átöntjük a forró vizet.

Különböző változatok készíthetők

Ez az alap, de persze nagyon sokféleképpen lehet befolyásolni, hogy ebből pontosan milyen kávé is készüljön. Nagyon sokat számít például a kávé és a víz aránya: minél több a kávé, annál erősebb lesz a főzet. És az sem mindegy, hogy hány fokos vizet használunk a főzet elkészítésére, valamint az őrlemény lágyságán is sok múlik.

Mindebből következik, hogy ahány ember, annyiféle french press kávé fog készülni. A kávézás művészetében éppen ez a szép: a végtelenségig lehet rajta változtatni, kísérletezni, mert a sok komponens és egyéb tényező miatt ezerféleképpen módosítható a végeredmény. Ha otthon próbálkozunk kávéfőzéssel, a különböző részletek módosításával tudjuk kikísérletezni a számunkra tökéletes kombinációt.

A french press kávén kívül persze még rengetegféle kávékészítési mód létezik, amiket bárki kipróbálhat otthon. Mindössze minőségi kávéra van szükség ahhoz, hogy a kávé a lehető legízletesebb legyen!

A fotó forrása:

AnnGaysorn / Shutterstock.com