9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Érdemes akkumulátortöltőt venni?

Az autónk egyik kényes pontja tud lenni az akkumulátor. Ha nincs megfelelően karbantartva, akkor nagyon kellemetlen meglepetés érhet minket azzal, hogy nem indítja be a motort. Szóval ha nem szeretnénk, hogy cserben hagyjon az autónk, oda kell figyelnünk az akkumulátorának az állapotára is.

Ezt többféleképpen is megtehetjük, de olykor elkerülhetetlen, hogy cseréljük a gépjármű akkumulátorát. Addig is, amíg nem jön el a csere ideje, sokat tudunk tenni, hogy a lehető legtovább kitoljuk ezt az időpontot.

akkumulátortöltő

Nem mindegy, hogyan vezetünk

Ha belegondolunk, hogy hogyan is működik az akkumulátor, akkor máris rájövünk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan vezetünk. És itt most nem arra gondolok, hogy agresszívan, sok fékezéssel, vagy úsztatva az autót, motorféket használva. Arra gondolj inkább, hogy hányszor kell elindítani az autód egy nap, és mekkora távokat teszel meg két indítás között.

Minden egyes indítás nagy energia igénnyel jár, melyet az akkumulátor biztosít. Így a sok indítás egyenes út a teljes lemerülésig. A generátor ugyanakkor visszatölt két indítás között, nem? De, ha van hozzá elég ideje. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora távot megyünk két indítás között, mert a kis távok nem elegendőek a visszatöltéshez. Így a legrosszabb, amit tehetünk, az az, hogy sűrűn indítjuk be az autónkat, és csak kis távokon közlekedünk vele. Ez a tökéletes recept arra, hogy egyszer csak ne induljon el alattunk az autónk.

A karbantartó töltés

Az előbb már vázoltam, hogy a legjobban akkor tudjuk kímélni a gépjármű akkumulátorát, ha keveset indítunk és nagy távokat megyünk. Ugyanakkor emellett is tudunk mit tenni az akkumulátorunk élettartamának drasztikus megnöveléséért.

Ha az akkumulátorunk megkapja a rendszeres karbantartó töltést, akkor az élettartama jelentősen megnőhet, akár két-háromszorosára is, ami hatalmas eredmény. Egy jó akkumulátortöltő sokáig jó szolgálatot fog tenni. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb akkumulátortöltőt az Autó-Motor-Akkumulátor webáruházban, és told ki az akkumulátorod élettartamát.

Felülvizsgálod, hogy elég-e az akkumulátor kapacitása?

Még egy dologra érdemes odafigyelned, ez pedig az, hogy megfelelő kapacitású akkumulátor van-e az autóban. Gondban leszel, ha sokat használod az ülésfűtést, sokat vezetsz éjjel, felkapcsolt fényszórókkal, folyamatosan rádiózol, és felturbóztad elektromos kütyükkel az autód. Ezek ugyanis mind rengeteg energiát igényelnek a gépjárműved akkumulátorától. Ha pont akkora akku van az autódban, mint amekkora a gyárilag megállapított érték, akkor jó eséllyel máris kevés az akkumulátorod. Ilyenkor mindenképp javasolt egy kicsivel nagyobb eszközre cserélni a meglévőt, így elkerülöd a gondokat.

Érdemes ezt a kérdést minden egyes elektromos kütyü beszerelésénél vagy átszerelésénél megvizsgálni, lehetőleg szakember segítségével. Egy kis odafigyelés kevesebb bosszúságot eredményez.