21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

A pára veszélyei és megelőzése

Ki gondolná, hogy csupán a puszta létezésünkkel naponta több liter párát juttatunk a levegőbe? Nem csak a mindennapos tevékenységeink – főzés, fürdés, edzés, a növények öntözése – során termeljük a penész táptalaját. A kilégzéssel vagy a bőrünk kipárolgásával is rengeteg pára keletkezik. Ez persze hatványozódik egy többtagú család esetében, összezárva egy átlagos méretű lakásban vagy házban. Szinte kivédhetetlen probléma, így előbb-utóbb bárhol felütheti a fejét a pára, és később akár a penész is.

Így rongál a kezeletlen pára

Ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba: nem elég, ha az ablakról letörölgetjük a lecsapódott nedvességet. A nedvesség a falakat, a lakástextíliákat és a bútorokat is rongálja. A pára és a penész által okozott áporodott szag ellen szellőztetéssel már némileg többre mehetünk, de télen hosszú távon ez sem a legjobb megoldás, vagy legalábbis nem elég. Hogy megelőzzük az anyagi károkat is okozó páralecsapódást és az ebből adódó egészségkárosító penészesedést, korszerűbb megoldást kell választani.

párátlanítás

Mit ajánlanak a szakemberek?

A pára elvezetésére – a tudomány mai állása szerint – a legjobb módszer a páramentesítő berendezés. Persze elsőre gondolhatjuk azt, hogy még egy készülék a lakásban már nem férne el. Nem illik a bútorokhoz, hangos…

Szerencsénkre a technológia fejlődik, és minden berendezés – már aminek nincs kijelzője – egyre kisebb lesz, és ez alól a páramentesítők sem kivételek. Amellett, hogy a felesleges nedvességet kiszűrik a levegőből, és ezáltal otthonos mikroklímát biztosítanak, nem kell lemondani a designról sem. Ha pedig a lakás több pontján is gondot okoz a nedvesség, külön köszönni fogod, hogy mobil páramentesítőt rendeltél. Sok esetben ugyanis a pince és a tetőtér a leginkább érintett terület. Az áthelyezése nem többemberes feladat, a legtöbb páramentesítő pedig csak egy bevásárlás súlyával vetekszik.

Extra kívánságok extra helyiségekhez

Azonban nem csak lakóterületek párátlanítására alkalmasak a mobil berendezések: minden, ebben a témában felmerülő speciális igényre kapunk páramentesítőt. Egy csarnokot is képes párátlanítani egy mobil készülék, amely naponta akár 50 liter felesleges nedvességet is képes kiszűrni a levegőből. 

A legjobban akkor járunk, ha belevetjük magunkat a neten fellelhető választékba. Amellett, hogy kényelmesebb, mint a boltok polcai között eladóért imádkozni, nagyobb választékból szemezgethetünk, ráadásul a legtöbb esetben olcsóbban is beszerezhetjük a terméket.

A jó hőszigetelésű házak természetesen jobb eséllyel indulnak a pára és a penész ellen. Azonban ezekben az otthonokban is érdemes lehetőleg gyakran szellőztetni, és néha mérni a páratartalmat. Ha ez huzamosabb ideig magasabb a kelleténél, célszerű beszerezni egy páramentesítőt.