33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
31°
Holnapután
33°
Csütörtök
33°
2022.07.04. hétfõ, Ulrik
filter.hu filter.hu

Segítség, ágyi poloska a hálótársam?!

Az ágyi poloska egy apró vérszívó rovar. Amilyen kicsi, olyan bosszantó tud lenni. Amilyen bosszantó, olyan nehéz megszabadulni tőle.

Hogy kerül ide?

Talán vendégségből vagy hotelből ért nemrég haza, esetleg már több csípéssel, amiket az ott töltött éjszakák során gyűjtött be. Talán használt matracot, bútort, ruhát, plüsst vagy könyvet vásárolt. Esetleg társasházban lakik, és valamelyik szomszédnál házilagos irtással próbálkoznak, csak sikertelenül, és onnan sétált be a saját lábán. A lényeg ugyanaz: hívatlan vendégek települtek be otthonába, és nem igazán akarnak távozni. 

ágyi poloska

Egy ágyban az ellenséggel

Ha már bejutottak, rendkívül nehéz megszabadulni az ágyi poloskáktól. Először is nem szeretik fényt, ezért napközben jellemzően nem szaladgálnak (illetve nagyon ritkán), ugyanakkor a lámpafénnyel nem biztosíthatja éjjeli nyugalmát, mert táplálkozni a világító lámpa fényénél is előjönnek, nem beszélve a gyarapodó villanyszámláról. És még a jegesmedvék alatt is gyorsabban fog olvadni a jég, igaz? (Az a fránya globális felmelegedés!)

Hiába költözik a szoba másik végébe, a poloskák követni fogják. Ha kiköltözik a szobából, akkor Önt követve a másik szobába is beköltöznek. Ha megpróbálja megkeresni a rejtekhelyüket, nagy valószínűséggel közben még jobban szétszóródnak a lakásban. Ha kellő szakértelem híján próbálja elkülöníteni a fertőzött tárgyakat, ugyanezt valószínűsíti. 

A házi praktikák gyakorlatilag hatástalanok, amíg időzik velük, addig az ágyi poloska szaporodik. Elhiheti: gyorsabban, mint ahogy az Önnek jólesne. Az elérhető irtószerekkel két probléma akad, egyrészt hatalmas mennyiség szükséges belőlük, sokkal több, mint azt gondolná, és használatuk közben könnyedén kialakul az ellenálló képesség a rovarokban. Másrészt olyan helyeken lehetnek rejtekhelyeik, amikre nem is gondolna, mint például a konnektorokban. A végén pedig azt veszi észre, hogy csak a pénzét, idejét, energiáját veszítette el, de az ágyi poloskák még mindig vígan lakmároznak Önből és a családtagjaiból.

Maradt még a kiéheztetés, de az albérlet is elég drága, főleg, hogy minimum 6 hónapra kell fizetnie, habár ennél sokkal hosszabb túlélési idők is előfordulnak. Mármint az ágyi poloskáknál. Az emberek jellemzően ennél tovább bírják, még ilyen undi lakótársakkal is.

Csiki-csuki helyett

Nem szabad azt hinni, hogy olyan helyzetbe csöppent, ahonnan nincs kiút. A hatékony ágyipoloska-irtás nem lehetetlen, csak szakértelmet kíván. Több komponensű permetezés mellett akár hidegköd képzéssel a hozzáértő szakemberek segítségével elérhető a cél, azaz az ágyi poloskák kiirtása otthonunkból. Az ágy pedig ismét az lehet, aminek lennie kell: a nyugalom és az éjjeli pihenés, esetleg a fentieknél jóval kellemesebb izgalmak helyszíne.