27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Megéri legyőzni az alkoholt!

Magyarországon a felnőtt férfiak harmada fogyaszt káros mértékben alkoholt, sőt az általános nézet szerint ez a rossz szokás bőven bele is fér a kultúránkba, és a magyarok genetikai szomorúságába. A magyar virtus mintha el is várná, hogy a férfi (sőt, egyre inkább a nő is) legyen legény a talpán, bírja jól a bulit, a kocsmatúrát és a rendszeres, sokszor féktelen italozást. A WHO felmérése szerint az alkoholisták száma lassan eléri az egymilliót.

Ki az úr a házban?

alkoholfüggőség

Alkoholfogyasztási szokásainkat megvizsgálva végül is kire mondjuk, hogy „nagy piás” és kire, hogy alkoholista? Alkoholistának azt tekintjük, akinek az italfogyasztása olyan mértékű, hogy az már negatív hatással van saját magára és a környezetére. Akkor minősül betegségnek az alkohol rendszeres fogyasztása, amikor kimutathatóak ennek testi, lelki és szociális tünetei. Az igazi függőség ott kezdődik, amikor az alkohol átveszi az uralmat a hétköznapok felett, sörrel indul a reggel, és mindig van jó ok egy újabb pohár italra.

A függő, miközben hűséges az alkoholhoz, elhanyagolja a párját, a családját, a munkáját és végül saját magát. Fokozatosan elveszti érdeklődését a korábban fontos, lényeges és érdekes dolgok iránt. Lássuk be, elég nehéz feladat megváltoztatni ezt a makacs szokást egy olyan világban, amely a pálinka és a bor körül forog, és az alkohol a mindennapok legkönnyebben elérhető stresszmentesítője. Sokan kapcsolják az alkoholt ünnepléshez, szabadsághoz, kényeztetéshez: iszunk, hogy pihenjünk, hogy érezzünk valamit, vagy ne érezzünk semmit.

Viszlát függés!

A még elfogadható alkoholmennyiség és az alkoholfüggőség kialakulásához vezető rendszeres ivás mértékét legtöbbször tévesen ítéljük meg. De ha megvan a felismerés a túl sokról, máris jöhet a változás!

Az első lépés a legnehezebb, és a családnak, a barátoknak kell ezt megtenni ahelyett, aki még képtelen lépni. Nagy kihívás az alkoholfüggőség kezelése, sok energiát, munkát és türelmet követel betegtől és környezetétől egyaránt, ezért érdemes szakember közreműködését kérni. Kell valaki, hogy segítsen megtalálni önmagunk jobb változatát, aki ismét ura a saját életének, és többet nem ébred fel másnaposan az önsajnálat társaságában.

Ne nehezítsük meg, inkább tegyük szórakoztatóvá a “nem ivást”! Nem kell csapvizet rendelni a vacsorához, mert ott a számtalan alkoholmentes alternatíva, ami akár örömet is okozhat. Hátha kiderül, hogy az alkoholos ital igenis helyettesíthető valamivel, ami kevésbé mérgező.

Sokkal könnyebb rávenni magunkat kisebb és beláthatóbb szakaszok teljesítésére, például egy 30 napos kihívásra, de a legelső alkoholmentes nap is remek cél lehet. A „többet egy kortyot sem” kijelentés nem csak egy szokás megszüntetéséről szól, hiszen a leszokás folyamata személyes átalakulást és növekedést hoz, olyan fejlődést indít el, amikor megengedjük az álmoknak, hogy valóra váljanak. Ezért érdemes csatába indulni!