24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Ingatlanközvetítő: vele vagy nélküle?

Kevés olyan ellentmondásos szakma van ma Magyarországon, mint az ingatlanközvetítőké. Sokan úgy gondolják, ők a piaci hiénák, mások úgy, nélkülük lehetetlen eladni az ingatlant. Alantas ügynöki munka vagy szakmai feladat az ingatlanosoké? Érdemes közvetítőt igénybe venni a lakásunk eladásához vagy sem?

Mit várhatunk el egy ingatlanközvetítőtől?

ingatlanközvetítő

Leszedik a sápot, de nem hoznak vevőt! - hangzik a sokszor a kritika. Ennek az oka legtöbbször félreértés. Mielőtt ingatlanosra bíznánk a lakásunk eladását, mindig érdemes megnézni, mit is vállal pontosan az adott közvetítő. 

Tény, hogy léteznek a piacon csaló irodák. Ezek a cégek főleg a kelendő ingatlanokra hajtanak, amelyek amúgy is gyorsan elkelnek a piacon. Ezeket általában csak a saját adatbázisukban és néhány apróhirdetési oldalon reklámozzák. Gyakran elzárkóznak attól, hogy megtekintésre vigyék a vevőket, sokszor ezt is a tulajdonosra hagyják. Ez nem jó gyakorlat. 

A minőségi ingatlanközvetítő oldalak igyekeznek fellépni ez ellen a tendencia ellen, és igyekeznek ők maguk is tisztáni, pontosan mi az ingatlanközvetítő feladata. 

Amit egy profi szakembertől elvárhatunk:

  • Javaslatot tud tenni az ingatlan árára
  • El tudja mondani, hogyan fogja reklámozni az ingatlant
  • Megszervezi a vevők és az eladó közötti kapcsolatot, akár a lakás bemutatását is
  • Választ tud adni a legfontosabb kérdésekre (pl. felvehető-e az ingatlanra lakáshitel?)

Az ingatlanirodák sokszor különböző csomagokat és szolgáltatásokat kínálnak. Szerződéskötés előtt mindig érdemes tisztázni, pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz az adott megállapodás.

Mi nem az ingatlanos hibája?

Sokan az ingatlanközvetítőt teszik felelőssé, ha sokáig nem érkezik vevő egy-egy ingatlanra. Ez azonban nem mindig amiatt van, mert a cég nem tesz eleget a ház, lakás értékesítéséért. A sikertelenség hátterében gyakran más okok állnak:

  • Az eladó túl magas árat kér az ingatlanért (az ingatlanos nem alkudhat)
  • Az ingatlanról készült képek nem túl meggyőzők (érdemes megfontolni hivatásos fotós segítségét, vagy home staging-et kérni)
  • Az ingatlanvásárlók célcsoportják nem lehet egyszerű hirdetésekkel elérni (exkluzív, drága ingatlan értékesítéséhez például muszáj lehet fizetős hirdetést kérni)

Ha az ingatlanos a nap nagy részében elérhető a vevők számára, ha tudja vállalni a lakás bemutatását, illetve igyekszik ajánlani a meglévő vevőknek az adott ingatlant, felmerülhet a gyanú, hogy a sikertelenség nem az ő felelőssége.

Vele vagy nélküle?

Ha jól értékesíthető ingatlanunk van, és tudunk időt szánni a vevőjelöltek szűrésére és fogadására, az értékesítés az ingatlanos segítsége nélkül is megoldható. Ha viszont szakemberre bízzuk a bemutatást, szerződést, ügyintézést, rengeteg időt takaríthatunk meg, sőt, anyagilag is jobban járhatunk.