8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Minden a szakmai nyelvvizsgáról pro és kontra

Nem kérdés, hogy a nyelvtudás kell, de egyre többször merül fel, hogy szükség van-e a nyelvvizsgára vagy szakmai nyelvvizsgára. Annak jártunk utána pro és kontra, hogy érdemes-e nekifutni egy vizsga megszerzésének.

A munkaerőpiaci helyzet a vírus miatti leépítésekkel és elbocsátásokkal folyamatosan nehezedik, ezért bármi, ami a többi álláskeresővel szemben előnyt jelent, hasznos lehet. Ezen a ponton akár meg is állhatnánk, hiszen a nyelvtudás már önmagában előnyt jelent. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy elég a nyelvtudás, vagy nyelvvizsga is kell. Érdemes-e kifizetni sok tízezer forintot egy nyelvvizsgára, van-e értelme egy speciális szaknyelvvel bővített szakmai nyelvvizsgának, vagy elboldogulhatunk papír nélkül is? Érvek pro és kontra, hogy jó döntést hozz. 

nyelvvizsga

Biztos, hogy kell a papír?

Egyre több munkahelyen kérnek nyelvtudást a munkakör betöltéséhez, de sok helyen nem feltétel a papír. Az elmúlt években megnövekedett ugyanis a fennhang, hogy hiába van papírod, ha nem tudsz beszélni – ami sajnos sok esetben igaz is. Ilyen szempontból tényleg nem elegendő, ha megcsinálsz egy nyelvvizsgát az egyetemen, aztán soha többé felé sem nézel, hiszen a nyelvtudás is olyan készség, amit gondozni kell. Az aktív nyelvtudás nem a felvételi interjú előtti kapkodást és néhány gyors, nyelvtani tudást frissítő magánórát jelent, hanem a nyelv folyamatos gyakorlását és használatát.

Van azonban három olyan érv, ami megmutatja, miért érdemes a nyelvvizsgának nekifutni, és miért fontos a szakmai nyelvvizsga megléte is.

nyelvvizsga

Nyelvtudás minőségét tanúsítja a nyelvvizsga

A nagy különbség a nyelvvizsgával rendelkező idegennyelvi beszélők és a kevésbé formális úton megszerzett nyelvtudással rendelkezők között sok esetben a minőség. A nyelvvizsga egy minőségi szűrő, ezáltal garantálja a nyelvtudás helyességét és színvonalát. Sokan kiváló kommunikációs kompetenciákkal rendelkeznek, szarvashibákkal is megértetik magukat, de az ő nyelvtudásuk nem alkalmas egy minőségi nyelvkörnyezetben történő bevetésre.

Szakmai nyelvvizsgával a szakterületeken

Vannak olyan speciális nyelvi tartalmak, mint például a jogi vagy orvosi szakmai nyelvtudás, amiknek a meglétét garantálni kell ahhoz, hogy tényleg minőségi munkát tudjon valaki végezni idegennyelven. Ilyen területen elengedhetetlen, hogy rendelkezz szakmai nyelvvizsgával, de gazdasági, üzleti szaknyelvi vizsga is előrébb visz, bármilyen üzleti közegben dolgozol.

Nyelvpótlékot csak nyelvvizsgával adnak

Az utolsó nagy adu-ász a nyelvvizsga és a szakmai nyelvvizsga mellett, hogy papír nélkül nincs nyelvvizsga pótlék. Ezt közigazgatási állásoknál nagyon szigorúan bevasalják, de a legtöbb cégnél sem fogadják el bemondásra a nyelvtudás meglétét és szintjét. A nyelvpótlék pedig szintenként változik, így zsebbe vágó kérdés a nyelvvizsga megléte.