12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Megbüntették az autópályán? Segítünk, hogy mi a teendője ilyenkor!

Az autópályával és az e-matricával kapcsolatban az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mi a teendő, ha véletlenül nincs érvényes matricánk és emiatt egy jó kis büntetés van kilátásban.

Sokszor sok mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtette időben megvenni az autópálya matricát a gépjárművére, azaz már a díjköteles, vagyis fizetős útszakaszon haladt, amikor ezt – jó esetben – észrevette. Nos, először is nem kell kétségbe esni!

Nem, nem törölközőre lesz szükség ilyenkor, hanem utána járni annak, hogy mit lehet tenni, ha már így alakult a helyzet, de jó tudni, hogy azért az autópálya büntetés nem vészes.

Autópályamatrica

Érvényes matrica és az ellenőrzés

A díjköteles útszakaszokat érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet használni, azaz az adott kategóriájú gépjárműre érvényes autópálya matricával. Ennek még a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt a tulajdonunkban kell lennie, különben megbüntethetnek jogosulatlan úthasználatért.

Az úthasználati jogosultságot a NÚSZ Zrt. már menet közben is tudja ellenőrizni. Ha véletlenül elfelejtettünk volna autópálya matricát vásárolni, akkor a díjköteles úthálózatra való felhajtástól számítva maximum 60 percen belül vásárolhatunk autópálya matricát, ha ezt online vesszük, akkor vagyunk meg talán a leggyorsabban.

autópályamatrica

A pótdíj, azaz a büntetés mértéke

A pótdíj, vagyis a bírság mértéke díjkategóriánként eltérő mértékű, de mindig egy alap pótdíjat szab ki először a NÚSZ Zrt. Ha ezt nem fizetnénk be határidőn belül – 60 nap áll rendelkezésünkre – akkor utána már emelt pótdíjat számolnak fel, ami már eléggé borsos összeg.

A D1 és D2 kategóriában 60 napon belüli fizetés esetén az alap pótdíj összege 14 875 Ft. A 60 napon túli fizetés esetén 59 500 Ft. A D1M kategória alap pótdíja 7 500 Ft, emelt pótdíja 30 000 Ft. A B2 kategóriában még magasabb az összeg, alapesetben 66 925 Ft, míg az emelt pótdíj már 267 700 Ft. A pótdíjat minden esetben a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt.-nél kell rendezni.