14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Sok állást érintett Keszthelyen is a vírusválság

A pandémia által leginkább érintett szektorok közé tartozik a vendéglátóipar és a turizmus, amik Keszthely bevételének nagyrészét adják. Sok hasonló turisztikai városhoz hasonlóan állást találni Keszthelyen ma nem könnyű.

Keszthely különleges adottságokkal rendelkező ékszerdoboz a Balaton nyugati csücskében, ahol történelem és vendégszeretet veszi körbe az ideérkezőket. A város ugyanakkor jellegzetesen vidéki kisváros, annak minden szépségével és kihívásával, ezért sok más magyar kisvároshoz hasonlóan állást találni Keszthelyen is jelentős problémát jelent ma.

Keszthely

Kisváros nagy múlttal, kihívásokkal teli jelennel

Keszthelyről a legtöbbünknek a Festetics kastély és csodálatos parkja jut eszünkbe, de kevesen tudják, hogy Keszthely ennél jóval jelentősebb történelmi múlttal rendelkezik. A területet már az újkőkorban lakták, de a római kornak is fontos kereskedelmi pontja volt.

Mára Keszthely felkapott turisztikai várossá vált, amit kiváló fekvése és Balatonhoz való közelsége indokol. Mivel az idegenforgalom és turisztika adja a város bevételeinek jelentős hányadát, Keszthelyen egészen mostanáig minimális volt a munkanélküliség a nyári főszezonban. A munkanélküliségi ráta 2018-ra elérte az éves 3%-os átlagot, ami országos viszonylatban is jó. Ez a pandémia miatt 2020 nyarára megváltozott.

Keszthely

A turizmus szezonális jellege miatt a város eddig is kihívásokkal nézett szembe a téli időszakban, most azonban a nyári főszezonban is elmaradtak a várt bevételek. A korlátozások nyári enyhülése és a turizmus belföldre szorulása jelentett ugyan némi fellendülést, de Keszthely, a többi turizmusból élő magyar városhoz hasonlóan, megszenvedte az idei nyarat.

Keszthely tipikusan KKV város

A turizmusra és idegenforgalomra épülő gazdasága miatt elsősorban kis- és középvállalkozások adják az állások nagyrészét Keszthelyen. A városban regisztrált 4551 vállalkozásból 3661-ben 10 fő alatti volt a foglalkoztatottak száma. Ezek különösen sérülékenyek a jelenlegi gazdasági helyzetben, mivel tartalékokkal csak kevesen rendelkeznek, így az elbocsátási hullám a keszthelyi vállalkozásoknál is szinte azonnal jelentkezett a vírusválság elején. A nyári időszakban a helyzet némiképpen javult, de a turizmus alapvetően szezonális jellege miatt az ősz újabb visszaesést hozott.

Az idegenforgalom és turizmus mellett Keszthelyen könnyű és élelmiszeripari vállalatok működnek, köztük több nagyobb tejipari és húsfeldolgozó vállalat is, amik szerencsére megtartották foglalkoztatási képességüket, ugyanakkor ezek is csak 250 fő alatti munkavállalót foglalkoztatnak.

A térséget érintő tervezett fejlesztések sorsa egyelőre bizonytalan, és az év első negyedévében kiadott 2020-2025-ös gazdasági program is elsősorban a turizmus diverzifikálására és erősítésére fókuszál.

Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
További anyagok