12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Hogyan ellenőrzi az EU az online kaszinókat

Az EU-s szabályozások az online kaszinókat is komoly keretek közé szorítják. Tekintse meg, hogy pontosan milyen előírásoknak kell megfelelni az operátoroknak.

Az online szerencsejáték egy izgalmas és igen nagy sebességgel növekvő szolgáltatási tevékenység világszerte. A gazdasági jelentősége nem elvitatható, amit a szerencsejáték operátorok magas szintű innovációja is megalapoz. Az adóbevételek növekedése azokban az államokban, amelyek lehetővé teszik ezt a tevékenységet óriási méretre rúgnak. Azonban az egyes országokra komoly feladat is hárul az online szerencsejátékok ellenőrzése és szabályozása terén, tekintettel az online szerencsejátékok sajátos természetére. Az interneten a szerencsejátékosok soha véget nem érő keresése jellemző a friss weboldalak után, amik remek minőséget kínálnak a szélesebb játékválaszték és nagyobb fogadások terén. De vajon milyen feladat hárul az Európai Unióra a szabályozásokat illetően, globálisan és állami szinten?

Szabályozási kihívások

Állami szinten komoly figyelem szegeződik erre az iparra főként közjogi szemszögből. Ide tartozik a büntetőjog is. A pénzmosással kapcsolatos kérdések, nemzetközi terrorizmus  finanszírozása, csalások. Az internetes kaszinó játékok működtetése, szolgáltatóknak adott engedélyek kezelése és kiadása, a szerencsejátékosok nézőpontjainak és jogainak figyelembe vétele, fogyasztóvédelem. Ezek mind-mind olyan kérdések, amik a részletekben bújnak meg és egy nagyon alaposan átgondolt stratégiával lehetne helyrehozni és tisztázni őket.

Amíg ezek nincsenek tisztába téve teljes EU szinten vagy minket érintve az , addig az eredmény egy hiányosan megfogalmazott nemzeti szabályok és előírások, amelyek országonként nagyon különböznek, és egyelőre tiltják a liberális rendszereket. Ez nem csak nagyon nem hatékony és költséges a belső piac szempontjából, de kockázatos is a szerencsejátékosok számára, akik kapnak egy nagyon nem világos és kesze-kusza jogi keretekkel rendelkező szerencsejáték ipart. A szabályozási dilemma mindig ugyanaz, ingadozás a kriminalizálástól a legalizálás felé a szerencsejátékok esetében. Állandó flipperezés a szembenálló kulturális, erkölcsi és akár vallási álláspontok között. Európai viszonylatban annak megvalósulása látszik, hogy a teljesen tiltó rendszerekből a sok vonzó szerencsejátékból származó bevételek elfogadása felé tart a trend és a tagállamok állandó és progresszív folyamata a teljes tilalomról a rendeleti szabályozással való áttérésre. Fontos megérteni és megjegyezni, hogy az egyes tagállamok között micsoda eltérések és különböző álláspontok vannak érvényben a határokon átnyúló kérdésekben is. Egy online casino Magyarország tekintetében is érdekes helyzetben van, hiszen alapjáraton ezek az operátorok tiltólistán vannak, mivel a jelenlegi szabályozás nem engedélyezi külföldi operátor meglétét hazánkban. Az online kaszinók esetében akár lehetővé lehetne tenni, hogy szolgáltatásaikat a szerencsejátékosok részéről engedélyezzék, függetlenül a lakóhelytől vagy állampolgárságtól.

Az EU tagállamainak teljes joga, hogy maguk számára határozzák meg, hogy milyen az online szerencsejáték-szolgáltatások kínálata és azt szervezett és szabályozott keretek között akarják-e tudni. Ez viszont nem kell, hogy teljesen szembenálljon azzal, hogy a kapcsolódó uniós jog betartása a nemzeti szabályozó hatóságok révén ne lenne lehetetlen. Valójában az online szerencsejáték, mint szolgáltatási ágazat számos egyéb uniós jogszabály hatálya alá tartozik. Például olyan EU-s normáknak és jogi irányelveknek kell megfelelni, mint az adatvédelmi irányelv, az adatvédelmi és elektronikus kommunikációs irányelv, a tisztességtelen reklám gyakorlatok és tisztességtelen szerződési feltételekhez kapcsolódó irányelvek, a távértékesítésről szóló irányelv, valamint a fogyasztók jogairól szóló irányelv. Természetesen a pénzmosás elleni védekezés szabályait és rendelkezéseit is ide kell venni.

A fentiek fényében mégis furcsa, hogy az elmúlt néhány évtizedben mennyi szabálysértéssel kapcsolatos ügy került a Bizottság elé, mivel az egyes államok fölé helyezték magukat az EU-s szabályoknak és saját hatáskörben korlátozták az online szerencsejáték operátorokat. Például egy híres ügy volt az Unibet és a Magyar Állam között, ami mérföldkőnek ígérkezett az addigi bevett magyar korlátozások szempontjából. Ugyanis a külföldi operátorok magyar IP címekről nem voltak elérhetők, ami szembement az EU-s szabályokkal és ezt sikerült megvétóznia ennek a pernek, aminek következtében a szerencsejátékosok tulajdonképpen bármilyen felületet elérhetnek, ami kimondottan nem tiltja a magyar játékosok regisztrációját. 

Egy viszonylag frissi közlemény szerint az Európai Bizottság szerint egy átfogó európai szerencsejáték keretrendszer úgy nézne ki, hogy azokat a kihívásokat kezelné, amik az online szerencsejáték fejlesztéséhez és minden tagállamra nézve egységes és megfelelően szabályozott és kellően biztonságos online szerencsejáték-szolgáltatások megvalósításához kapcsolódnak. A kommunikáció hangsúlyozza a tagállamok közötti igazgatási együttműködés fontosságát, illetve akár harmadik országok között. Az általános információk, legjobb gyakorlatok megosztására és igény szerinti személyes adatok cseréjére nemzeti és uniós adatvédelmi szabályok alapján.

Ahogy fentebb már kiemeltük érdemes lenne végre meglátni, hogy az együttműködés ezen formáját ki kellene terjeszteni az egész EU-ra kiterjedő szabályozással, ahol a kizárási vagy feketelisták is közösen elérhetők lennének, mind a játékosokat mind pedig az operátorokat illetően. A Bizottság továbbá javasolja olyan szerencsejáték szabályozó hatóságok felállítását, amik egyértelmű és speciális kompetenciákkal rendelkeznek. Amelyek keretein belül megvalósítható egy hatékony végrehajtási rendszer. Akár megelőző intézkedések (a külföldi állampolgárok regisztrációjának szabályozásával, vagy egyéb intézkedések, mint a fizetések blokkolása és hozzáférések korlátozása jogosulatlan szerencsejáték-webhelyekre. 


Végszó

Európában számos szerencsejáték-piac létezik az egyes országokat tekintve. Az EU Bizottsága támogatja az uniós országok azon erőfeszítéseit, hogy korszerűsítsék és frissítsék nemzeti online szerencsejátékokra vonatkozó jogi szabályozásokat, kiemelve a szerencsejáték-szabályozó hatóságok közötti közigazgatási együttműködést előtérbe helyezve. Továbbá támogatást nyújt a fogyasztók és a kiszolgáltatott személyek, köztük a kiskorúak védelmének biztosításához. A szórakozás népszerű formájaként a szabályozó hatóságok folyamatosan új kihívásokkal kell, hogy megküzdjenek, így a törvényeket gyakran módosítják a biztonságos játék célja érdekében. Egyelőre az még nagyon messze van, hogy  az Európai Közösség a jövőben egységes jogot formáljon az összes tagállamra ebben a szektorban. Addig is marad az államok egyedi szabályozása az EU figyelő tekintetével karöltve.