8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Praktikus tippek használt notebook vásárlásához

A használt notebook vásárlás ár-érték arányt tekintve sokszor kedvezőbb döntésnek bizonyulhat, mintha egy teljesen új készüléket vennénk meg jóval drágábban. A cikkben igyekszünk megmutatni, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a használtan beszerzett notebook lehetőség szerint megbízhatóan és hiba nélkül működjön. Szó lesz tehát a kijelző, az akkumulátor, valamint az egyéb alkatrészek állapotára vonatkozó jelekről is, hogy megfelelően fel lehessen mérni a kiszemelt laptop állapotát.

A kijelző a laptop állapotának az egyik legfontosabb indikátora

Amikor egy-egy használt laptop állapotát vizsgáljuk, a kijelzőt mindig alaposan vegyük górcső alá. Ne csak a nyilvánvaló hibákat lássuk meg, mert az esetleges pixelhibák is komoly rizikófaktort jelenthetnek.

Amennyiben legfeljebb néhány darab sötét vagy folyamatosan világító képpontot találunk a kijelzőn, az még kevésbé jelenthet gondot. Egy-egy csoportban lévő több hibás pixel viszont már egyértelmű intő jelnek számít.

Mivel a kijelzőcsere nem éppen filléres tétel, ezért csakis a megfelelő állapotú darabokat érdemes megvásárolni használtan.

használt laptop

Fontos szempontok a használt notebook akkumulátorával kapcsolatban

Amikor használt notebook vásárlása előtt az akkumulátor állapotáról kérdezünk, legyenek reálisak az elvárásaink. A notebook akkuk élettartama ugyanis nem túl hosszú, ezért a töltés nélküli viszonylag rövid idő sajnos benne van a pakliban.

Ennek kapcsán a legfontosabb azt átgondolni, hogy mennyire fontos számunkra a mobil használat, vagy a laptop esetleg hálózati adapterrel is tökéletesen megfelelhet a céljainknak. Arról viszont mindenképp győződjünk meg, hogy a notebook töltő csatlakozója rendben funkcionál-e.

Ennek a szerkezetnek a javítása vagy cseréje ugyanis már indokolatlanul sokba kerül, úgyhogy nem feltétlenül szeretnénk a költségeit a nyakunkba venni. Sokkal jobban járunk azokkal a készülékekkel, amelyeknek az akkumulátora, illetve a töltője rendben funkcionál.

A használt notebook vásárláskor megfontolandó egyéb szempontok

Mielőtt vételi ajánlatot teszünk a használt laptopra, előtte nézzük meg működés közben is. Kérjünk rá egy bekapcsolást, majd pedig figyeljük meg, hogy minden számunkra fontos dolog rendben működik-e.

A memória esetleges meghibásodása könnyen kideríthető, ha egy szimpla tesztet lefuttatunk erre vonatkozóan. A processzor állapotával kapcsolatban a műanyag burkolat melegedését kell megvizsgálni. Ha indokolatlanul hamar melegszik, az nem jelent jót.

Ami pedig az alaplapot illeti, azzal kapcsolatban a nem éppen jól festő, esetleg lógó és széttrancsírozott töltőcsatlakozó vagy a rozsdás USB csatlakozók hívhatják fel a figyelmet az esetleges rendellenességekre.

Hogyha ezekre a tényezőkre maradéktalanul figyelmet fordítunk, azzal gyakorlatilag nem lőhetünk mellé egy használt notebook vásárlásakor sem.