26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

A tesztoszteron szerepe a testedzés világában

A férfiak szervezetében is vannak olyan létfontosságú hormonok, amelyek ideális szintje segíti vagy éppen hátráltathatja őket az edzettség kialakításában vagy a megfelelő szint elérésében. Ilyen, a teljesítőképességet befolyásoló hormon a tesztoszteron is, amely a legfontosabb férfi nemi hormonnak számít.

Azonban az életkor előrehaladtával, vagyis az öregedés folyamatának felgyorsulásával a tesztoszteron termelődése csökkenni kezd, így kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani optimális szintjének megtartására. Fiatalabb korban helytelen életmódbeli elemek gyakorlásával szintúgy romolhat a helyzet, azonban egy kis odafigyeléssel a tesztoszteronszint optimalizálható, a teljesítmény pedig fokozható.

Mi a tesztoszteron szerepe?

A férfi nemi hormonok mindamellett, hogy anabolitikus hatásúak, azaz szabályozzák a fehérjegazdálkodást, támogatják a test izomzatának felépítését, szabályozzák a spermiumtermelést és a nemzőképességet egyaránt. Mindezen felül pedig biztosítják az izomzat megfelelő fejlődését, valamit a csontozat egészséges állapotát is. 

A különböző vitaminok nagy segítséget jelenthetnek a tesztoszteron nemi hormon optimális szintjének fenntartásában, ezáltal jobb fizikai, érzelmi, valamint szellemi állapot érhető el, ami nagyban befolyásolja a fizikai edzés eredményességét is. A mikrotápanyagok, azaz a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő mennyiségben és minőségben való bevitele kifejezetten fontos, főleg a fizikailag igénybe vett szervezet számára csakúgy, mint a makrotápanyagok, azaz a szénhidrátok, fehérjék és zsírok. 

Hogyan biztosíthatod a megfelelő tesztoszteronszintet?

tesztoszteronszint

Napjaink rohanó világában azonban egyre kevesebb idő jut a megfelelő étkezésre, így egyre kevesebb tápanyagot tudunk ételek útján bevinni a szervezetbe, ezért szükség van a vitaminok és az ásványi anyagok kapszula formájában való fogyasztására. A megfelelő tesztoszteronszint mindamellett, hogy segíthet a teljesítmény fokozásában, számos terület működését pozitívan befolyásolja, mint a vázizom sejtjeinek, a bőrnek, a vesének, a csontnak és a központi idegrendszernek a funkcióit javíthatja. 

Alacsony tesztoszteronszint esetében a vázizomzat és a zsírszövetek növekedésének üteme csökken, a csontritkulás mértéke fokozódik, mindemellett növekedhet az érelmeszesedés mértéke, ennek tükrében pedig a szívizominfarktus és a stroke kockázata egyaránt. Azonban vannak vitaminok, amelyek segítségedre lehetnek célod elérésében, és amelyeknek köszönhetően tesztoszteronszinted helyreállhat. Ilyen elengedhetetlen vitamin és ásványi anyag a magnézium, a D3-vitamin, a cink és a C-vitamin egyaránt.

Amennyiben te is szeretnéd biztosítani szervezeted számára a megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitelt, akkor keresd fel a SamaSport.hu weboldalát, ahol garantáltan megtalálhatod a céljaid eléréséhez szükséges alapvető kiegészítőket.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok