32 °C, Budapest
32 °C
Budapest
Holnap
33°
Holnapután
33°
Péntek
32°
2022.07.05. kedd, Sarolta, Emese
filter.hu filter.hu

Mire jó a szinonimaszótár?

Biztos veled is előfordult már, hogy valamihez szükséged volt arra, hogy egy szóra többféle variációt tudj. Hiszen mondjuk egy szövegben igen kellemetlen, ha minden mondatban ugyanaz a szó szerepel, szinte bántja az ember szemét.

szinonímaszótár

Más szóval

Szerencsére ma már nem kell vastag könyveket fellapozni ahhoz, hogy egy-egy szónak megtaláljuk a szinonimáját, elegendő, ha a neten keresgélünk. Persze nem biztos, hogy minden szóhoz találunk ideálisat, de érdemes megpróbálni. Ez lehet rokon értelmű szó vagy épp merőben eltérő is, de a legfontosabb, hogy megfelelően el tudd helyezni a szót a mondatban. 

Téged is idegesített, hogy minden mondatban megismételtük ugyanazt a “szó”-t? Igen, pont ezeknek a helyettesítésére szolgál az online szinonimaszótár, ami segít olvashatóvá és élvezhetővé tenni a szöveget. Hiszen senki nem szereti azt, ha lépten-nyomon ugyanabba ütközik, így a legtöbbünk szépérzékét zavarja, és az értelmezés is egysíkúvá válik. 

Merjük használni

Hogy elkerülhessük egy szövegben a szóismétlést, mindenképp érdemes élni a lehetőséggel, amiket az internet nyújt. Ez nagyban megkönnyíti az életünket, hiszen mondjuk ha egy levelet fogalmazunk, akár magán, akár hivatalos formában, mindenképp jó szolgálatot tehet. Elég csak felkeresnünk a szinonimaszotar.com oldalt, ahol egy folyamatosan bővülő szótárat találhatunk, amihez akár magunk is küldhetünk javaslatokat, ha nem találjuk meg azt, amit keresünk. 

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelőt, nem kell mást tenned, mint beírni a keresőbe az unalomig ismert szót és rákeresni a különböző variációkra. Ha rányomsz a Keresés gombra, akkor azonnal kiadja a különböző megoldásokat, de ha ez nem tetszik, akkor akár az ABC sorrendben is kiválaszthatod a megfelelőt. 

Persze az is meglehet, hogy nem találod, amit keresel, ilyenkor nincs mit tenni, vagy marad a hagyományos szinonimaszótár, vagy keresel egy másik oldalt. Ha megtalálod a számodra megfelelő szót, akkor szerencsés vagy, és akár el is küldheted üzenetben a különböző oldalak szerkesztőinek, hogy közkinccsé tehessék a szinonimát.

A legjobb szótárak ingyenesek és mindenki számára elérhetőek, hiszen a tudás mindenkinek jár. Éppen ezért ne légy szégyenlős, használd nyugodtan a különböző szinonimaszótárakat, ha úgy hozza a szükség. 

Érdekelnek a különböző szótárak? Ne habozz körülnézni a neten és igénybe venni őket, főleg a szinonimaszotar.com oldalt, ahol 19.144 darab szó áll a rendelkezésedre a legkülönbözőbb témákban, ami legyen akár pandémia vagy éppen neurózis, esetleg kaszinó. Hidd el, biztosan lesz olyan, ami beleillik az írásod szövegkörnyezetébe!